ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Вогтл“ – Изграждащите се нови блокове вероятно ще бъдат последните енергоблокове с голяма мощност в САЩ

21.04.2020

Двата енергийни блока 3-ти и 4-ти, които в момента се изграждат в АЕЦ Vogtl с реактори AP1000 по проект на Westinghouse, може да са последните в САЩ от най-разпространеното „трето поколение” в света, тоест с леководни реактори с голяма мощност (около 1000 MW).

 

Това се посочва в аналитичния доклад на изданието NucNet.
Според авторите на доклада следващите по ред в Съединените щати ще бъдат реакторите с малка мощност, отнасящи се към „поколение IV“.

AP-1000 в САЩ

Както мнгократно беше съобщавано, американската компания Westinghouse започна да строи 4 енергоблока в САЩ с реактори от поколение 3+, по два на две площадки, в атомните централи Vogtl и V.S. Sammer.
Но периодично имаше проблеми с тези строителни обекти, първо, с спазването на сроковете за строителство и второ, с финансирането (първоначалната оценка беше почти удвоена).
В резултат на това Westinghouse фалира през 2017 г., след което строителството на новите блокове на АЕЦ „В. Самър“ бе спряно; строителството в АЕЦ „Вогтъл” продължава – според сегашните данни трети енергоблок ще бъде въведен в експлоатация през май 2021 година, а четвърти – през март 2022 година.

Според анализаторите, поради гореспоменатите проблеми, Уестингхаус, САЩ и Европейският съюз губят конкуренцията с Русия и Китай на световния строителен пазар за АЕЦ.
Изходът от тази ситуация, според авторите на доклада, е да се изостави изграждането на мощни реактори като остарели и в по-нататъшното развитие на ядрената енергетика да се заложи на изграждането на АЕЦ с малка мощност.

Както знаете – в момента се разглеждат от Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) няколко проекта на реактори с малка мощност.

Източник: https://www.nucnet.org/news/vogtle-plants-could-be-last-of-their-type-in-us-says-academic-4-2-2020

Tags: , , , ,

One Response to АЕЦ „Вогтл“ – Изграждащите се нови блокове вероятно ще бъдат последните енергоблокове с голяма мощност в САЩ

 1. Красимир Христов on 22.04.2020 at 9:51

  Между другото, заболелите от COVID-19 на АЕЦ Вогтл се увеличават.
  Към 22 април: Вогл-3/4.
  Положительных – 92.
  Отрицательных – 226.
  Ожидают результатов – 77.
  На самоизоляции – 515.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари