ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Филипини обмислят добавянето на ядрена енергия към енергийния микс

10.03.2020

Министърът на енергетиката на Филипините e предложил на кабинета на президента включване на ядрената енергия в енергийния микс на страната, като част от мерките за справяне с нарастващото търсене на енергия през следващите години.
Предложението ще подлежи на обсъждане в правителството и редица одобрения.

През последните месеци вече имаше движения по въпроса за развитието на ядрения сектор на Филипините и рестартиране на АЕЦ „Батаан“, според Fitch Solutions.
Централата бе напълно завършена през 70-те години на миналия век, но никога не е зареждана с гориво заради съображения за сигурност.
През 2016 г. президентът Родриго Дутерте бе първият, който разгледа възможността за рестартиране на АЕЦ „Батаан“, което доведе до редица проучвания за осъществимост.

През октомври 2019 г. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) представи окончателния доклад от преразглеждането на оценката от 2018 г. за развитието на ядрената енергийна инфраструктура на Филипините и по-специално АЕЦ „Батаан“.
Докладът бе представен с оптимистичен резултат и с няколко допълнителни препоръки и предложения.

През последните няколко години чуждестранни доставчици на оборудване от САЩ, Япония, Русия, Франция и Южна Корея проявяват инвеститорски интерес към потенциала на ядрената енергетика на Филипините.
Подписан бе и Меморандум за разбирателство с руската държавна корпорация „Росатом“ за предварително проучване на възможностите за изграждане на АЕЦ в страната.

Подробности на: https://asian-power.com/regulation/news/philippines-mulls-adding-nuclear-energy-power-mix

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари