ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новият енергоблок на Ленинградската АЕЦ „ВВЕР-1200” вече подава топлинна енергия на града-спътник Сосновый Бор

01.12.2019

Значително събитие за град Сосновый Бор се състоя в Ленинградската АЕЦ – новият блок ВВЭР-1200 е свързан към топлоснабдителната система, като напълно замества топлинната мощност на спрения блок РБМК-1000.

Първите, които получиха топлинна енергия, бяха всички основни предприятия и организации от производствения сектор, разположени в индустриалната зона.
Следващият етап е свързването с топлоснабдяването на града.

Ленинградската АЕЦ е основният източник на топлинна енергия за Сосновоборски окръг.
Цената на топлината, генерирана в атомна електроцентрала, е много по-ниска от цената на топлоносителя, произведен от от котелните топлоцентрали.
Освен това използването на топлина от атомна електроцентрала предотвратява отделянето на въглероден диоксид в атмосферата и намалява въздействието върху околната среда.

„Енергоблокът ВВЭР-1200 е не само заместващ за електрическа, но и за топлинна енергия, която сега ще генерира вместо спрения блок РБМК-1000“, заяви Дмитрий Циганков, ръководител на турбинния цех.
„Специалистите на турбинния цех на Ленинградската АЕЦ и бойлерната станция за районно топлоснабдяване осигуриха напълно техническите условия за надежден и непрекъснат процес на подаване на топлина в града и на промишлената площадка от всърхмощния енергоблок, който е в състояние да генерира два пъти повече топлинна енергия отколкото РБМК”.

Основното условие за подаване на топлина към бойлерната инсталация за районно топлоснабдяване (БРТ) беше завършването на настройката на оборудването и пускането в експлоатация на топлофикационната установка на енергоблока ВВЭР-1200.

„Топлофикационната мощност на новия енергоблок е 250 Gcal/h, което е достатъчно за подаване на топлина в индустриалната зона и целия Сосновый Бор “, обясни Андрей Граф, заместник-ръководител на турбинния цех по експлоатацията на Ленинградската АЕЦ-2. – Днес нашето оборудване все още се експлоатира само на една трета от капацитета си, като осигурява натоварване на БРТ от 60%.
В бъдеще, по всяко време, ние сме готови да започнем да натоварваме нашата топлоцентрала с пълен капацитет и да започнем да доставяме топлинна енергия за отопление и подаване на топла вода в града на ядрените специалисти по вече установената схема и в необходимите обеми“.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-193994?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари