ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Toyota осигури електричество за завод в Япония от водородни горивни клетки

29.09.2019

Toyota използва водородно гориво за обикновени леки автомобили и лунни роувъри – и няма намерение да спира до там. Сега японският автомобилен производител тества един от най-големите проекти за използване на горивни клетки.

Експериментален „генератор на горивни клетки“, създаден от компонентите на седана Toyota Mirai, е инсталиран във фабриката в Хонша, разположена в кампуса Toyota City в Япония. Тестовете ще покажат дали е възможно да се осигури чиста енергия не само за транспорта, но и за сгради чрез горивни клетки.

Генераторът използва две системи от горивни елементи Mirai, всяка от които включва горивна батерия, която преобразува водорода в електричество, както и система за контрол на енергията и резервна батерия. Използването компоненти от водородния автомобилил е намалило цената на необичайна система, пише  Digital Trends.

Според плана генераторът ще работи денонощно, а инженерите на Toyota ще следят неговата ефективност, надеждност и експлоатационни характеристики.
Ако тестовете са успешни, компанията ще разшири тази технология в други фабрики.

Освен това ръководството дори планира да започне производството на водород в своите заводи – като страничен продукт от производството на компоненти за горивни елементи. Техническите подробности обаче все още не са ясни. Като начало – проблемът с производството на водород в големи количества и по екологичен начин трябва да бъде решен.

Въпреки трудностите, Toyota остава основният проповедник на водородното гориво. Преди година компанията удвои инвестициите си в производството на превозни средства с водородни горивни клетки, а също така започна да интегрира тази технология в автобуси и товарни автомобили.

Източник: ХайТек+

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари