ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Толерантно гориво – Как да не се допусне повторение на големите ядрени аварии

30.06.2019

Всяка от най-големите аварии в историята на ядрената енергeтика е уникална. „Три-Майл-Айлънд” (1979), Чернобил (1986), Фукушима (2011 г.) – всяка от тях възниква по свои причини и дори реакторите в тези атомни електроцентрали са устроени по различен начин.
Всички тези катастрофи обаче предизвикаха сериозни кризи в индустрията и започнаха големи промени.
Три Майл Айлънд насърчава въвеждането на нови стандарти за безопасност, създаването на организации за тяхното развитие и мониторинг на съответствието. Фукушима изведе на преден план концепцията за толерантност, т.е. устойчиво на аварии ядрено гориво.

 

Цялата беда е в пароциркониевата реакция

Урановият диоксид (горивните таблетки) пропуска топлина слабо, а в случай на случайна загуба на охлаждаща течност (вода) може да се нагрее опасно. Самият той не реагира с водата, дори да е загрял над 2500 ° C, но горивото започва да нагрява тръбичките.
При температури над 860 °С цирконият реагира с прегрята пара и се окислява, като допълнително отделя топлина.
При температури над 1200 °С тази реакция става самоподдържаща се, продължава да загрява активната зона на реактора и я напълва с водород, който се освобождава от водните молекули. Смесвайки се с кислорода на въздуха, той образува взривна смес, готова да избухне във всеки момент, за да разкъса защитните черупки на реактора и да изхвърли облаци от радиоактивни частици. Това се случи на 12 март 2011 г. с първия енергоблок на АЕЦ “Фукушима-1”.

Сред съществуващия информационен хаос в откритите източници се появи една обзорна и, според мен, полезна статия даже и за колегите, които искат да знаят но не са тесни специалисти по въпроса.

Ще ви подскажа само основните теми, които се разискват:
Оболочка и реакция
Идеи толерантности
Покрытия и материалы
Вязаная керамика

Статията не е кратка, затова се въоръжете с търпение.
След време ще се убедите, че това време не е отишло на вятъра.
Източник: https://www.popmech.ru/technologies/483511-tolerantnoe-poslezavtra-kak-ne-dopustit-povtoreniya-chernobylya/#part2

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари