ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Необходими са действия за разширяване на ядрената енергия в енергийния микс, твърди Агнета Ризинг

31.05.2019

Трябва да се предприемат действия за увеличаване на дела на ядрената енергетика в глобалния енергиен микс.
Нужна е повече чиста енергия, за да се постигнат целите за опазване на околната среда и устойчивото развитие на световната икономика.

 

 

Това обяви генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг по време на ежегодната Министерска среща за чиста енергия, която се проведе в Канада.

Форумът събира на едно място политици и международни експерти в диалог за необходимите програми и политики, които да насърчат технологиите за чиста енергия.

По данни на Световната ядрена асоциация, само за периода 2016-2020 г. в 12 държави ще влязат в експлоатация 50 ядрени енергоблока, а Беларус и Обединените арабски емирства ще имат първите си АЕЦ.
Новите мощности в световен мащаб се базират на 17 различни реакторни технологии, а 10 от тези 50 проекта се строят за първи път.

Призивът на Ризинг за повече ядрена енергия в световния енергиен микс идва само няколко дни след публикуването на доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), в който организацията препоръча на правителствата на развитите страни да използват повече електроенергия от АЕЦ в техните енергийни системи.
Без промени в политиката, развитите икономики могат да загубят 25% от ядрения си капацитет до 2025 г. и до две трети от него до 2040 г., се казва в доклада на МАЕ.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Action-needed-for-expansion-of-nuclear-energy,-say

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари