ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японско-френският консорциум се отказва от изграждането на АЕЦ „Синоп” в Турция

05.12.2018

Консорциумът с участието на частни и държавни предприятия на Япония и Франция, начело с японската корпорация Mitsubishi Heavy Industries, смята да се откаже от строителството на АЕЦ в турския град Синоп.
Това съобщи вестник Nikkei.

 

Според информацията, причината са увеличените разходи за реализиране на проекта, които набъбнаха до 5 трилиона йени (44 милиарда долара), което е близо два пъти повече от първоначалните оценки.
Ръстът е предизвикан от увеличените изисквания за безопасност след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., както и от падането на турската лира.

Mitsubishi Heavy Industries представи на турското правителство окончателни изчисления по проекта през лятото на тази година, но страните не успяха да достигнат до компромис по редица точки, засягащи финансирането и стойността на електроенергията след въвеждане на АЕЦ в експлоатация.

Nikkei отбелязва, че решението на консорциума ще окаже негативно влияние върху японската ядрена промишленост, която има трудности както на вътрешния пазар, така и зад граница.

Първата турска АЕЦ „Аккую“ с четири енергоблока ВВЕР-1200 ще бъде построена в провинция Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 г. Споразумението между Русия и Турция бе сключено през май 2010 г.
Общият обем на инвестициите е в рамките на 22 милиарда долара. В момента проектът се финансира напълно от руска страна, като „Росатом“ има право да продаде до 49% от него на други заинтересовани инвеститори.

Подробности на: https://tass.ru/ekonomika/5866911

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари