ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Към 2050 година ЕС се стреми да постигне въглероден неутралитет

30.11.2018

Европейската комисия одобри своята стратегическа дългосрочна визия за „процъфтяваща, модерна, конкурентоспособна и климатично неутрална икономика“ до 2050 г.

 

Стратегията „Чиста енергия за всички“ показва как Европа може да поведе по пътя към климатичния неутралитет като инвестира в „реалистични технологични решения в ключови области като индустриалната политика, финансите или проучванията“.

Еврокомисарят за климатичните промени и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви, че европейската енергийна система трябва да се декарбонизира.

 

„До 2050 г. 80% от електроенергията ще идва от възобновяеми енергийни източници. Заедно с ядрената енергетика, това ще бъде гръбнакът на европейската енергийна система без въглерод.“ 128-те атомни реактора с обща мощност от 119 GW, които работят в 14 от 28 страни членки на ЕС сега осигуряват над една четвърт от електроенергията, произвеждана в Европейския съюз. Атомната енергия има 53% дял от безвъглеродната електроенергия в ЕС.

„С този план Европа ще стане първата голяма икономика с нулев въглероден отпечатък до 2050 г.“, заяви Канете. „Стратегическата ни визия е резултат от подробни научни и икономически анализи, както и предложения и съдействие от заинтересованите страни и гражданите“.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Europe-aims-to-be-carbon-neutral-by-2050

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари