ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреното гориво за Беларуската АЕЦ е произведено и е преминало успешно качествен контрол

29.11.2018

В заводът за химически концентрати в Новосибирск (ПАО „НЗХК“, част от горивната компания на Росатом „ТВЭЛ”) успешно приключи инспекционната проверка на произведената партида ядрено гориво за първоначално зареждане в реактора на 1 блок на Беларуската АЕЦ.

 

В рамките на договора между АО „ТВЭЛ“ и АО „ИК АСЭ“ главен изпълнител за изграждането и пускането в експлоатация на Беларуската АЕЦ, в НЗХК бе произведена партида от 180 топлоотделящи сборки за реактора ВВЭР-1200 от които 163 броя са предназначени за първоначално зареждане в реактора, останалите 17 броя ще бъдат оставени в резерв.

В процедурата за изходен контрол на готовата продукция участваха представители на АО „ИК АСЭ“, на упълномощената организация АО „ВПО „ЗАЭС“ (лицензирана компания за приемане на ядрено гориво), на държавно предприятие на Беларуска АЕЦ, както и госатомнадзора на Беларус.

На Проверяващите бяха представени цялата необходима документация, производствения процес в НЗХК с многобройни етапи за контрола на качеството, непосредствено производството на горивните касети, както и процеса на опаковане на продукцията в транспортно-опаковачните контейнери за транспортиране на ядреното гориво.

Според резултатите от окончателния контрол не бяха фиксирани забележки.

„ Горивният дивизион на „Росатом“ изпълни задълженията си в рамките на проекта за строителство на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ.”

„Успешният изходен контрол на продукцията, извършен в присъствието на беларуския потребител и представители на националния регулатор, потвърдиха високото ниво на управление на качеството в Горивната компания ТВЭЛ . За първата атомна електроцентрала в Беларус ще бъде доставено най-модерното и ефикасно ядрено гориво с положителен референтен експлоатационен опит“ – каза Константин Вергазов, старши вицепрезидент по научно-техническите дейности, технологята и качество на АО „ТВЭЛ“.

През декември 2017 година беше подписан пряк договор между АО „ТВЭЛ“ и Държавното предприятие „Беларуска АЕЦ“ за доставка на ядрено гориво за първи и втори енергоблок на електроцентралата (започвайки от втората прзарядка).

Източник: https://www.tvel.ru/presscentre/news/b8b4518047df54c987a39fda006a2281

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари