ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ извърши уникална операция, позволяваща удължаването на живота на реактори с голяма мощност

27.11.2018

Отгряването може да удължи живота на реактор ВВЕР-1000 с 15-30 години

 

За пръв път в света „Росатом“ извърши отгряване корпуса на реактор с голяма мощност.
Революционната операция бе осъществена на Първи енергоблок на Балаковската АЕЦ с реактор ВВЕР-1000. Уникалната технология, разработена от руските учени от Националния изследователски център „Курчатовски институт“, позволява да се удължи живота на реактора като с помощта на отгряване се възстановяват ресурсните характеристики на метала на корпуса на реактора.

 

Икономическата ефективност

Проектът открива възможност за икономически ефективни възможности за удължаване на живота на остаряващи реактори на енергоблокове с 1 GW инсталирана мощност по целия свят.

„Днес има около 37 реактора ВВЕР-1000 по целия свят. Отгряването е нова и засега единствена технология в света, но може да бъде изнасяна зад граница. Тя позволява да се удължи живота на атомния реактор“, коментира генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.

Отгряването може да удължи живота на реактор ВВЕР-1000 с 15-30 години, като по този начин може да се предотврати изпускането в атмосферата на до 7,8 милиарда тона емисии на CO2, както и да се повиши безопасността и икономическото представяне на АЕЦ.
Изчислява се, че при удължен живот на реактора, стойността на енергопроизводството (т. нар. LCOE) за този надресурсен срок може да намалее до 29 долара за MWh, което е по-ниско от пределните разходи за производство на електроенергия от въглища, например.

„Дългосрочната експлоатация на реакторите от типа ВВЕР под неутронно облъчване води до износване метала и понижаване на характеристиките на метала на корпуса на реактора. Това ограничава живота на цялата АЕЦ.
Учените в „Курчатовския институт“ разработиха и патентоваха технологията за възстановително отгряване на реактор ВВЕР-1000, която може да бъде адаптирана към ядрени реактори на лека вода с всякакъв дизайн и мощност.
Пилотното възстановително отгряване на Първи енергоблок на Балаковската АЕЦ бе осъществено в средата на месец ноември. То доведе до възстановяване на структурата и механичните характеристики на метала на корпуса на реактора до оригиналното му състояние. Според резултатите, този реактор ВВЕР-1000 ще има 15 години допълнителен живот“. Това заяви директорът на Курчатовския институт Михаил Ковалчук. 

Технологията ВВЕР-440

Преди време (повече от 20 години – б.р.) подобна технология бе приложена и тествана на по-малките реактори ВВЕР-440 в Нововоронежката и Колската АЕЦ в Русия, Ровненската АЕЦ в Украйна, Арменската АЕЦ, АЕЦ „Грайфсвалд“ в Германия и АЕЦ „Козлодуй“. Отгряването позволи удължаването на живота им от 45 до 60 години.

Б.Р. – По тази технология се подлагаха на отгряване най-уязвимите места от корпуса на реакторите – заваръчните шевове между отделните пръстени от които е изграден корпусът на реактора.

Технологията ВВЕР-1000

В сравнение с ВВЕР-440 реактор ВВЕР-1000 е с по-голям диаметър и има по-дебела стомана.

 

 

Така че учените от Курчатовския институт разработиха съвършено нова технология за отгряването на корпуса на реактори с голяма мощност. Металът на корпуса на реактора бе бавно загрят до температура от 565 оС. След това започна стационарно отгряване, което продължи 100 часа. После металът бе бавно охладен. Всички технически данни, събрани по време на процедурата, ще бъдат представени в доклад, който ще бъде представен за одобрение на руския национален регулатор (Ростехнадзор).

За справка

„Росатом“ е единствената компания в света, която предлага интегрирани решения за чиста енергия, включително дизайн, строителство и експлоатация на АЕЦ, добив на уран, конверсия и обогатяване, доставка на ядрено гориво, извеждане от експлоатация, безопасно съхранение  и транспортиране на отработено ядрено гориво.
Със седемдесетгодишния си опит компанията е световен лидер на високоефективни решения за всякакви типове АЕЦ. „Росатом“ работи и в сегментите на ветрогенерацията, ядрената медицина, съхраняване на енергия и т.н.

Корпорацията обединява над 300 предприятия и организации с над 250 хиляди служители.
„Росатом“ е най-големият строител в света на АЕЦ от последно поколение с 10-годишен експортен поръчков портфейл на стойност 133 милиарда долара.
В световен мащаб „Росатом“ има вторите по големина уранови резерви и държи 40% от пазара по обогатяване на уран.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари