ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Билл Гейтс и Southern Company се обединяват за строителсто на мини ядрени реактори

28.08.2018

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на Microsoft, Бил Гейтс, отдавна не участва в управлението на софтуерната компания, но старикът Билл все още е пълен с амбициозни проекти.

В рамките на един от тях, под името TerraPower, Бил Гейтс наскоро подписа споразумение за сътрудничество с най-голямата американска енергийна компания Southern Company. И всичко това, за да се изграждат «миниатюрни» ядрени реактори.

Думата „миниатюрни“ не случайно е поставена в кавички, тъй като планираните реактори все още ще бъдат с приличен размер, но в пъти по-малки от техните „обикновени“ колеги. Специалистите от проекта TerraPower смятат, че малките реактори са „по-евтини и по-ефикасни от големите си колеги“.

В момента проектът е на ранен етап и учените да се консултират с експерти от Националната лаборатория Oak Ridge, Националната лаборатория в Айдахо и Университета на Вандербилт, за да се направи оценка на комерсиалната страна на проекта. И подкрепата, представена от Южната компания (Southern Company), ще осигури необходимите средства за започване на строителството.

Подробности на: http://www.nanonewsnet.ru/news/2018/bill-geits-southern-company-obedinyayutsya-dlya-stroitelstva-yadernykh-mini-reaktorov?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари