ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Отхвърлянето на ядрената енергия ще струва на Швейцария 33 милиарда долара

30.04.2012

Отказът от изграждане на нови атомни електроцентрали ще струва на Швейцария около 30 млрд. франка ($ 32,6 млрд.) допълнителни разходи до 2050 г., съобщава Федералният департамент (Министерство) на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите на Швейцария (DETEC).

В сряда Федералният съвет (Правителството) на Швейцария одобри първия пакет от мерки в рамките на „Енергийна стратегия 2050″, изготвен от Министерството на енергетиката. По-нататък предложенията на DETEC ще бъдат включени в проекта на закон, консултациите по който трябва да започнат в края на лятото на 2012.

Новата швейцарска енергийна политика се основава на няколко принципа, основните от които са намаляване на общото потребление на енергия и потреблението на електроенергия, повишаване на ролята на електрически централи, които използват възобновяеми енергийни източници, изграждане на газови електроцентрали.

Интеграцията на безядрения план в реалния живот ще да започне през 2015 г. и ще се проведе в три етапа, като междинните точки ще бъдат през 2020, 2035 и 2050 г.

Според директора на DETEC Дорис Лойтард, прилагането на нови мерки ще изисква значителни финансови средства, по-специално за развитието на енергетиката от възобновяеми източници. В допълнение, средствата ще бъдат необходими за развитието на електрическите мрежи и други разходи.

В края на май 2011 г. Швейцарският федерален съвет реши до 2034 да са изведени от експлоатация всички съществуващи ядрени централи в страната и да не се изграждат нови такива. В съответствие с решението на правителството, атомните електроцентрали трябва да престанат да функционират в края на проектния си живот: Betsnau I – през 2019, Betsnau II и Myuleberg – през 2022, Gezgen – през 2029, Lyaybshtadt – в 2034. 

През септември 2011 година парламентът подкрепи решението за планираното извеждане от експлоатация. Тези мерки бяха взети след аварията в ядрената електроцентрала „Фукушима-1″ в Япония.

Източник: РИА Новости

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари