ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Атомната електроцентрала Игналина ще демонтира почти една трета от оборудването до края на 2017 година

29.09.2017

 „Дейностите по изваждането на отработеното ядрено гориво и транспортирането му до хранилището вървят по-бързо от планираното. Това темпо трябва да продължи и в бъдеще „, каза литовският министър на енергетиката Жигимантас Вайчюнас по време на посещението си в атомната електроцентрала Игналина.

Според министъра напредъкът, постигнат през последните години, е очевиден и много важен в преговорите с ЕС за по-нататъшното финансиране на затварянето на атомната електроцентрала Игналина.

По време на посещението си в един от блоковете на ИАЕЦ министърът се запозна с демонтажните работи, оцени сложността им. Министърът посети и новите съоръжения, предназначени за регулиране и съхраняване на радиоактивни отпадъци.
По време на срещата с ръководството на компанията беше обсъдено значението на продължаването на финансирането от страна на ЕС на целия процес на извеждане от експлоатация на ИАЕЦ.

„Напредъкът, постигнат през последните години, е повече от очевиден. Правим това, което обещахме да направим – да реализираме своевременно, по прозрачен и безопасен начин този уникален проект за закриване на атомната електроцентрала. За тази цел не само трябва да свършим работата навреме, което и правим, но също да получаваме необходимото финансиране „, каза ръководителят на литовското министерство на енергетиката.

Още през тази година има значителен напредък в изпълнението на основните проекти за извеждане от експлоатация на ИАЕЦ: успешно са завършени горещите изпитания на междинното хранилище за съхранение на отработеното ядрено гориво и почти половин година по-рано от планираното, е получено разрешение за търговска експлоатация на новото съоръжение; получено е разрешение за изграждане на приповърхностно хранилище за ниско и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци; започнаха горещи изпитания на комплекса за твърди радиоактивни отпадъци, които трябва да завършат през ноември, след което ще бъде необходимо да се получи разрешение за промишлена експлоатация на новото хранилище.
Получено бе разрешение за изграждане на приповръхностно хранилище за ниско и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци; Провеждат се горещи изпитания на комплекса за извличане на твърди радиоактивни отпадъци, които се планира да бъдат завършени през ноември, след което ще бъде необходимо да се получи разрешение за промишлена експлоатация на комплекса.

Още подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-163740?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари