ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – разкрита е контрабанда на радиоактивен Cs137 от Грузия

13.04.2012

Правоохранителните органи на Турция са иззели 500 грама Cs137 , който е внесен по контрабанден път от Грузия, съобщават местните медии, позовавайки се на управлението за борба с контрабандата и командването на жандармерията.

Операцията е започнала след като е получен сигнал, че в автомобил с номера на ФРГ нелегално се превозват радиоактивни вещества.

Специализирано подразделение на жандармерията проследило автомобила и той бил спрян в промишлената зона на Анкара около складовете за вторични суровини.

При специализираният обиск са намерени две стъкленици, в които в пластмасови кутийки е имало около 500 грама Cs137, отбелязва интернет-версията на вестник “Радикал”.

Задържани са трима турски граждани, които живеят в Грузия и в Германия и са задържани и преди за контрабанда, пише вестникът.

Според изданието, с Cs137 контрабандистите са се сдобили в Русия и са искали да го продадат за 1 милион долара.

От агенцията по атомна енергия на Турция са обяснили, че Cs137 е забранен за внос в страната.

Cs137 е известен и като радиоцезий. Това е радиоактивен изотоп на химическия елемент цезий с атомен номер 55 и масово число 137. Образува се предимно при деление на атомните ядра в ядрените реактори и при взривяване на ядрено оръжие.

Cs137 е един от основните техногенни компоненти за радиоактивно замърсяване на биосферата. Съдържа се в радиоактивните изхвърляния при ядрени аварии, в радиоактивните отпадъци, в изхвърлянията на заводите за преработване на РАО.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари