ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Русия строят първата АЕЦ в света с вечен двигател

28.06.2017

Първата в света атомна електроцентрала с практически затворен горивен цикъл е разработена в московския научно-изследователски институт (НИИ имени Н. А. Доллежаля).

 

Комплексът е разположен на една от площадките в затвореното автономно териториално образувание ЗАТО „Северск“ край Томск.
По предварителна информация, там производството на ядрено гориво ще започне през 2020 година, а след още 4 години ще започне производството не само на електроенергия, но и да се преобразува това, което се нарича сега отработило ядрено гориво (ОЯГ).

Сърцето на АЕЦ е реакторът, в който като топлоносител се използва разтопено олово и работещ със смесено уран-плутониево гориво.
Централата има много важно качество – тя е безопасна, не изисква никаква зона забранена за пребиваване, а при неизправност и излизане на някоя система извън границите на зададените параметри целият процес веднага затихва без изхвърляне на радиация или опасни вещества.

Много подробности на: https://news.rambler.ru/head/36983126-pervuyu-aes-s-vechnym-dvigatelem-nachali-stroit-v-rossii/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари