ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Производството на ядрено гориво в Украйна ще започне значително по-късно, от колкото се заявяваше до сега

28.09.2011

Преди няколко дни ръководителката на държавния концерн “Ядерное топливо” Татьяна Амосова заяви, че Русия и Украйна са определили датата на пускането в експлоатация на завода за ядрено гориво.

Според нея , през 2015 година новото предприятие ще започне сглобяването на топлоотделящи сборки (ТВС) – гориво за ВВЭР-1000, но чак през 2020 година ще започне да произвежда отделни елементи за производството на ТВС – циркониеви комплектуващи детайли, горивни прахове и таблетки.

Проектирането на завода ще завърши през следващата година, а строителството ще продължи през следващите 3 години.

 

Фактически датите на започване на производството са изместени с 2 години – до сега страните заявяваха, че монтажа на ТВС ще започне през 2013 година, а пълния цикъл на производството ще бъде затворен през 2017 година.

Именно такива срокове се поставяха в условията на конкурса за избор на партньор за строителството на предприятието, където победи руската ТВЭЛ.

В частност е било предвидено още през 2013 година предприятието да може да произвежда  топлоотделящи елементи (ТВЭЛ) и ТВС еквивалентни на 200 тона годишно, а също да разполага с мощности за производство на циркониеви и неръждаеми комплектуващи изделия, еквивалентни на 400 тона уран за година.

 

Не назовани източници твърдят, че проекта се бави от руска страна, като за ТВЭЛ това е една възможност да печели още 2 години за сметка на доставките на готово ядрено гориво.

Изпълнителният директор на дирекцията по връзките с обществеността на ТВЭЛ Иван Дыбов на въпрос на “Комерсант” е отказал да обясни причините за изместване срока за въвеждане в експлоатация на завода. “”Ние изпълняваме всички свой работи в съответствие с графика и плана, съгласуван с концерна “Яденое топливо””, – отбелязва той.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари