ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Фаворитите в президентската надпревара в Южна Корея се изказват за ограничаване на ядрената енергетика

13.04.2017

Двамата фаворита за предстоящите в Южна Корея президентски избори се застъпват за въвеждане различни ограничения върху ядрената енергетика.

 Мун Дже Ин (Moon Jae-in), представляващ демократичната партия „Тобуро“, е за спиране плановете за изграждане на блокове №№5/6 на АЕЦ „Shin Kori“ и пълен отказ от съоръжаване на следващи енергоблокове в страната.

Относно трите енергоблока, които се строят сега в страната кандидатът предлага да се вземе решение след експертен анализ и допитване до общественото мнение.

Мун Дже Ин счита, че на действащите блокове не трябва да се продължава срокът за експлоатация (ПСЕ). По този начин, блоковете трябва окончателно да се спират не по късно от изтичане на действащите им лицензи.

По повод на блока „Wolsong-1″, ПСЕ на който стана предмет на съдебен процес, кандидатът счита за необходимо да не се оспорва решението на административния съд и окончателно да се спре блокът.

Политиката в сферата на управление на ОЯГ трябва да бъде преразгледана, а изследователските програми по направленията – пиротехническа преработка на облъченото гориво и бързите реактори трябва да бъдат “внимателно анализирани” относно необходимостта им за страната.

 Ан Чхол Су (Ahn Cheol-soo), издигнат от народната партия заема по отношение на ядрената енергетика практически същата позиция, както и неговия съперник.

Кандидатът счита за целесъобразно да се спре изграждането на трите строящи се енергоблока и плановете за изграждане на блокове №№5/6 АЭС „Shin Kori“.
Решението за съдбата им следва да се вземе на базата на общественото мнение.

Позициите на двамата кандидати се различават относно степента на свиване на ядрената енергетика.
Ако Мун Джэ Ин предлага да се намали количеството на действащите енергоблокове и да свие делът на ядрените генерации “толкова бързо, колкото е възможно”, то неговият опонент настоява за “постепенно” намаляване количеството на действащите енергоблокове.

Прогнозите

Изборите за президент на Южна Корея са насрочени за 9-ти май и ще се проведат в един тур.

Последните допитвания до общественото мнение дават на Ан Чхол Су дават от 34% до38%, а на основния му съперник Мун Дже Ин – от 32% до 43%.
Останалите участници в предизборната кампания не превишават границата от 10%.

Източник: https://aftershock.news/?q=node%2F508274&full#.f63ecf28b52.livejournal

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари