ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЭЛ съобщи своята позиция по договора за ядрено гориво на украинските АЕЦ, и още подробности

17.06.2016

На 15 май започна зареждането в активната зона на реактора на 5-ти блок на Запорожската АЕЦ на американското гориво ТВС-WR.

В тази връзка ви предлагам преразказ на цялото интервю на вицепрезидента на ТВЭЛ Олег Григорьев, дадено преди седмица.

 

Горивната компания ТВЭЛ досега не е получила официална информация за използване през 2016 година на украинските АЕЦ гориво на американската Westinghouse.Компанията разполага само с данни от СМИ за плановете на Украйна да продължи и даже да разшири доставките за своите АЕЦ на американски горивни касети, съобщи за РИА Новости вице-президентът на ТВЭЛ по търговията и международното сътрудничество Олег Григорьев.

 

По този начин, засега да се говори за нарушаване от Киев на горивния договор с Русия е преждевременно, каза Григорьев. Ако фактът за използване на американското ядрено гориво в Украйна се потвърди официално, ТВЭЛ ще разгледа варианти за защита на своите законни интереси, отбеляза той.

 

Историята на въпроса

През 2014 година НАЭК „Энергоатом“ и Westinghouse се договориха за доставки на американско ядрено гориво на някои блокове на украинските АЕЦ до 2020 година. Това се обясняваше с мнимата необходимост от осигуряване на енергийната независимост на Украйна от доставките на руско ядрено гориво. През март 2015 година в реактора на трети блок на ЮУАЕЦ бяха заредени първите 42 модернизирани горивни касети ТВС-WR производство на Westinghouse.

Първата партида от 42 броя ТВС-WR се планира да бъде заредена в реактора на пети блок на Запорожската АЕЦ.

ТВЭЛ нееднократно е подчертавал, че безусловно изпълнява задълженията си по производството и доставките на ядрено гориво за Украйна.

По-рано, във връзка с блокираните сметки на „Энергоатом“, Росатом съобщи, че не само доставките, но и производството на свежо ядрено гориво за украинските АЕЦ се извършва от руската страна без предплащане. Авансовите плащания постъпват в компанията ТВЭЛ 150 дни преди датата на доставката. В този срок се извършва производството на необходимите партиди горивни касети.

“Във връзка с това ние оптимизирахме производството на горивото и успяваме за 5 месеца след получаване на парите да осъществим пълния производствен цикъл – започвайки с обогатяването на урана и завършвайки с фабрикацията на топлоотделящите сборки”, поясни Григорьев.

 

Ситуацията през тази година

През тази година Украйна намали обема на покупките на гориво до 4 презареждания, отбеляза вицепрезидентът на ТВЭЛ.

“Ние официално запитахме „Энергоатом“ за причините за намаляване на поръчката. В отговор бяхме официално информирани, че това е свързано с намаляване на производството на украинските АЕЦ, а също и използването на закупения по-рано резерв от нашето гориво.

При това положение не беше казано нищо официално за използване през тази година на гориво от Westinghouse. И до този момент ние нямаме официална информация от „Энергоатом“ по този въпрос”, каза Григорьев.

Той отбеляза, че “ако украинската страна официално потвърди факта за използване на американско гориво през 2016 година макар и на един блок, тогава, съгласно условията на договора, при изпълнение на своите задължения от страна на ТВЭЛ, ще представлява нарушаване на договора, доколкото ние нашите договорни задължения по изграждането на завода в Украйна за производство на горивни касети сме абсолютно изпълнили”.

Григорьев съобщи, че съгласно условията на договора, при изпълнението на своите задължения, „Энергоатом“ е задължен, започвайки от 2016 година, да закупува гориво за своите 15 ядрени енергоблока само от Русия.

“Затова ни си оставяме правото да защитим нашите законни интереси по всеки достъпен начин. Не изключваме това да стане и чрез някакъв юридически метод”, каза Григорьев.

Според думите му, “такова решение засега не е прието, но това може да стане утре-вдругиден”.

 

Експериментът Westinghouse

Вицепрезидентът на ТВЭЛ коментира съобщенията за вече използващото се в Украйна американско гориво. През 2012-2013 година на два от блоковете на ЮУАЕЦ са били фиксирани нарушения в работата на горивните касети Westinghouse поради конструктивни недоработки.

“Според информация от СМИ, касетите на Westinghouse” се използват само на трети блок на ЮУАЕЦ. Там работят 83 горивни касети, което е половината от активната зона на реактора”, отбеляза Григорьев.

Но голяма част от тези американски касети са от старата конструкция, от лицензирането на която Westinghouse вече се е отказал, уточни той.

„Westinghouse сега се занимава с лицензирането  на новата конструкция, ТВС-WR. В реактора на трети блок на ЮУАЕЦ засега има малко от тези нови касети. Затова сега е преждевременно да се говори за започване даже на тяхната опитно-промишлена експлоатация”, каза Григорьев. Засега става дума само за експеримент, добави той.

“Доколкото касетите ТВС-WR работят само от година, не може уверено да се говори за тяхната референтност (еталонност – б.р.), надеждност и безопасност при работата им в смесени зони заедно с нашето гориво. Ние също не знаем, как американските касети въздействат на нашето гориво. Ако утре стане деформация на нашите касети, ние не можем да разберем как за това са повлияли американските касети. За тях на нас нищо не ни е известно и те нямат опит при експлоатацията в реакторите ВВЭР“, каза вицепрезидентът на ТВЭЛ.

Той добави, че “доколкото за нас един от приоритетите се явява безупречната репутация на световните пазари, ние не можем да рискуваме”.

 

Допълнителните доставки в Европа

Вицепрезидентът на ТВЭЛ също разказа за плановете на горивната компания по допълнителни доставки в европейските държави, където работят АЕЦ по руски дизайн.

Григорьев напомни, че на всички оператори на тези АЕЦ Евратом посочва необходимостта от повишаване на енергийната сигурност и диверсификация на доставките на ядрено гориво.

“Ние днес можем да дадем адекватен отговор на тези изисквания. С всички компании-оператори на АЕЦ ние работим за формиране на резерв от ядрено гориво на привлекателни комерсиални условия, за да не създаваме допълнително финансово натоварване на операторите”, каза събеседникът на агенцията.

Той добави, че “през миналата година ние подписахме редица такива договори – с Чехия и с Унгария. На форума „Атомэкспо-2016″ преговаряхме със Словакия за възможни доставки в резерв”, каза Григорьев.

Той отбеляза, че затова не е коректно, както по-рано направиха някои СМИ, да се говори, че през 2015 година с всички оператори на АЕЦ ТВЭЛ е подписал голямо количество договори, които са влезли във валутните приходи за миналата година, благодарение на което е бил изпълнен планът на ТВЭЛ по този показател.

 

Сътрудничеството на ТВЭЛ с Китай

“През 2013 година ние подписахме пакет от договорни документи, който включваше и предаване на технологията за производство на ТВС-2М с ограничена лицензия – само за китайския пазар. Освен това, в пакета влизат доставки на допълнителни обеми гориво за трети блок на Тянванската АЕЦ – до 2025 година, и доставка на циркониеви комплектуващи изделия”, каза вицепрезидентът на ТВЭЛ.

Според думите му, целият обем на пакета възлиза на 1,1 милиарда долара. Същевременно, редица СМИ съобщиха, че става дума за едногодишен договор.

“Това не е договор за 2015 година, и не е за една година, а пакет от договори с хоризонт до 2025 година”, уточни той.

Източник: http://ria.ru/atomtec/20160603/1442423407.html#ixzz4AWdMoO5t

Фрагмент от интервюто вижте на: https://www.youtube.com/watch?v=BQ7AbXEcmr0

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари