ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна монтажът на ново оборудване за преработване на ОЯГ от ВВЭР-1000

20.06.2016

Монтажът на ново оборудване за преработка на ОЯГ от АЕЦ, оборудвани с реактори ВВЭР-1000, започна в радио-химическия завод на ПО „Маяк“ (влиза в „Росатом“) в Челябинска област.

 

 

Този проект дава възможност на “Маяк” в скоро време да стане единственото в света предприятие, което може да преработва всякакъв вид ОЯГ, съобщиха от пресслужбата на предприятието.

“За такава амбициозна цел е необходима много-сложна модернизация на производството на радио-химическия завод. По-точно на промишления агрегат за рязане, който да може да преработва ОЯГ от АЕЦ, оборудвани с реакторни установки ВВЭР-1000, разказаха от там”.

Според думите на началника на цеха в радио-химическия завод Дмитрий Патоки, преработването на касетите от енергийните реактори ВВЭР-1000 е още една стъпка на “Маяк” към завоюване на пазара в областта на затваряне на ядрено-горивния цикъл.

“Тези дни оборудването на новия агрегат за рязане на части постъпва в нашия цех и веднага се отправя за монтиране. Още в края на 2016 година ние очакваме за преработка първата партида ОЯГ ВВЭР-1000 от Ростовската АЕЦ”, добави той.

 

Агрегатът за рязане на радио-химическия завод в ПО „Маяк“ е уникален комплекс, който няма аналог не само в страната, но и в чужбина.

Той надробява отработилите горивни касети на фрагменти със зададени размери.

В съответствие с проекта, като суровина за радио-химическия завод служат отработили горивни касети от АЕЦ, транспортни съдови установки от ледо-разбивачния и подводния флот, промишлени реактори и реактори в научно-изследователските предприятия.

В света се прилагат две стратегии за управление на ОЯГ: окончателно погребване (отворен горивен цикъл) и преработване (затворен горивен цикъл). “Росатом” е заложил на преработването на ОЯГ, за да не закопава парите във земята. Но за такава амбициозна цел е необходима извънредно сложна модернизация на производството в радио-химическия завод, и, в частност, на промишления агрегат за рязане, който ще може да преработва ОЯГ от АЕЦ с реакторни установки ВВЭР-1000″, добавят от пресслужбата на „Маяк“.

 

За справка

На ПО „Маяк“ се реализират уникални научно-технически направления, включително регенериране на ОЯГ, производство на източници на йонизирани лъчения за медицината и промишлеността, разработване и производство на принципно-нови системи за контрол и управление на производството.

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/1968753-montazh-novogo-oborudovaniya-dlya-pererabotki-topliva-reaktorov-vver-1000-nachalsya-na-urale.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари