ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от форума на Булатом – Вадим Титов: Ние се гордеем с взаимноизгодното сътрудничество с българските специалисти в областта на ядрената енергетика, което през тази година отбелязва 50-годишен юбилей

16.06.2016

На 15-тата ежегодна конференция на Българския  атомен форум (БУЛАТОМ), която се откри на 15 юни във Варна, директорът на регионалния център на „Росатом“ за Централна Европа Вадим Титов подчерта тясното взаимноизгодно сътрудничество между руските и българските специалисти в областта на ядрената енергетика.

 

То е гаранция не само за безопасната и надеждна експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“, но и за успешната реализация на проекта за модернизацията на Пети и Шести енергоблок на централата.

„България е важен партньор на Русия в областта на ядрената енергетика. На 15 юли 1966 г. между България и Русия бе подписан меморандум за сътрудничество за строителство на българската ядрена централа. Вече повече от 40 години ние без прекъсване доставяме ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, заедно решаваме задачите за модернизация и увеличаване на мощността на Пети и Шести енергоблок“, отбеляза в изказването си Вадим Титов.

 

„Ядрената енергетика е безвъглеродна и затова тя може да стане основа на световния енергобаланс в рамките на достигането на целите по намаляване на емисиите на CO2 в атмосферата и задържане на глобалното повишаване на температура на ниво 1,5 оС, според споразумението от Климатична конференция в Париж“, заяви Титов.

Титов уточни, че възобновяемите и ядрените енергийни източници трябва да се допълват един друг. При това в качеството си на базово натоварване с невисока и, най-важното, предсказуема стойност, ядрената енергетика няма алтернативи. Според Международна агенция по енергетика (IEA) за осигуряване на безвъглероден баланс делът на “атома” в световната енергетика трябва да нарасне до 25% през 2050 година.

„Росатом“ днес е световен лидер по строителството на АЕЦ, като реализира проекти за изграждане на 34 енергоблока в държави в Европа, Близкия Изток и Северна Африка, както и в Азиатско-Тихоокеанския регион и 8 енергоблока в Русия. Портфейлът на чуждестранните поръчки на компанията за 10-годишен период надхвърля 110,3 милиарда долара. До края на 2016 г. „Росатом“ предвижда увеличаване на портфейла си с 20-25%.

Титов отбеляза, че тези успехи се дължат на това, че „Росатом“ е глобална компания, която реализира целия производствен цикъл в ядрената енергетика и затова може да предложи на клиента не само безопасна, надеждна и изпитана технология, но и поддръжка на АЕЦ в течение на целия жизнен цикъл, различни финансови решения, подкрепа при формиране на ядрената инфраструктура, подготовка на кадри и ядрено образование, комплексни решения по въпросите за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво.

Освен това „Росатом“ може да гарантира цената на електроенергията, произвеждана от АЕЦ, построени по руска технология, което днес при реализиране на нови проекти е един от ключовите фактори за клиента.

Титов подчерта, че „Росатом“ серийно и постоянно строи АЕЦ, което позволява да се гарантира спазване на сроковете и стойността на реализация на проектите. „За последните 7 години ние сме построили 7 енергоблока в Русия и зад граница, т.е всяка година сме въвеждали в експлоатация по един енергоблок“, уточни той.

Днес в света работят 56 енергоблока с реактори ВВЕР в 19 АЕЦ в 11 държави. Тяхната надеждност е потвърдена от повече от 1500 реакторни години безопасна търговска експлоатация. След аварията в АЕЦ „Фукушима“, всички реактори ВВЕР успешно са преминали стрес-тестовете, включително в 38 енергоблока извън пределите на Русия, сред които 18 реактора в 5 държави в ЕС.

„Днес ние с гордост можем да кажем, че именно в Русия в Нововоронежката АЕЦ се появи първият в света енергоблок от поколение „3 плюс“. Други енергоблокове от това поколение няма в нито една страна в света. Това е най-съвременен проект с уникална комбинация от активни и пасивни системи за безопасност, позволяващи да се противостои на всяка възможна непредсказуема авария и защита от външни заплахи като земетресение, цунами и даже падане на самолет“, заяви Титов. Той уточни, че пускането на енергоблока ще се състои това лято, а аналогични проекти с реактори ВВЕР-1200 сега се реализират в Русия, Беларус, Финландия, Унгария и други страни.

За справка

„Росатом“ е руската федерална национална ядрена корпорация, обединяваща близо 400 ядрени компании и научно-изследователски институти, които работят в гражданския и военния сектор. С повече от 70 години опит в ядрената индустрия, корпорация „Росатом“ е световен технологичен  лидер и предлага конкурентни ядрени услуги, вариращи от обогатяването на уран до обработката на ядрени отпадъци.

Компанията е № 1 по броя на едновременно строящи се ядрени енергоблокове през 2015 година (9 се изграждат в Русия и 29 в чужбина).

„Росатом“ е на първо място в света по обогатяване на уран и второ място по уранови запаси. Корпорацията притежава над 17% от глобалния пазар за ядрено гориво.

„Росатом“ интегрира структура, която управлява най-големият ядрен флот от ледоразбивачи в света.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари