ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан и Русия обсъдиха съвместни проекти по ядрено-горивния цикъл

17.05.2016

Заместникът на генералния директор на държавната корпорация “Росатом” Николай Спаский проведе в началото на май в Астана срещи, на които се обсъждаше сътрудничеството на РФ и Казахстан в сферата ядрено-горивния цикъл, съобщиха в петък от департамента по комуникации на Росатом.

 

 

Спаский се е срещнал с министъра на енергетиката на Казахстан Канат Бозумбаев и е провел преговори със заместник-министъра на енергетиката на страната Бахитжан Джаксалиев, пише РИА Новости.

“Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество в сферата на ядрената енергетика с особен акцент на съвместните проекти в ядрено-горивния цикъл”, се казва в съобщението.

 

За справка

Ядрено-горивният цикъл (ЯГЦ) е последователност от технологични процеси, насочени за получаване на електроенергия с помощта на ядрени реакции.

ЯГЦ започва от добиването на урановата руда и завършва с утилизиране на ядрените отпадъци.

Наред с добива и преработката на уранова руда, той включва обогатяване на урана, производство на топлоотделящи сборки (горивни касети), производство на електроенергия в АЕЦ, управление на облъченото (отработило) ядрено гориво (ОЯГ), включително преработването му и управление на РАО.

Източник: http://www.inform.kz/rus/article/2903245

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари