ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ЮУАЭС-1 – продължаване на лиценза за експлоатация?

05.03.2012

   През тази година НАЭК «Энергоатом» няма да получи лиценз за продължаване на експлоатацията на първи енергоблок на Южно-Украинската АЕЦ поради изоставане от графика за изпълнение на мероприятията за преоценка на безопасността. Това заяви първият заместник-председател на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) – главен държавен инспектор по ядрена и радиационна безопасност Михаил Гешев пред журналисти в средата на миналата седмица, визирайки заключението на специалната ведомствена колегия.

 

   Според информацията на ГИЯРУ, компанията още не е съгласувала с регулаторния орган резултатите от оценката на техническото състояние на критичните компоненти на блока, като: корпус на реактора, елементи от първи контур, съоръжения и топлообменници в реакторно отделение.

  Освен това, не са изпълнени мероприятията по оценка на сеизмичната устойчивост на елементите от системите за безопасност.

   “Остават още много дейности, които реално могат да се изпълнят не за планираните 140 денонощия на ППР, а по мое мнение, за 250-300 денонощия”, – отбелязва Гешев. Той напомни още, че за изпълнение на посочените изисквания ще е необходимо значително време, което ще отдалечи възможността за възобновяване на експлоатацията на блока в надпроектния период до зимата или пролетта на 2013 година.

   От своя страна, присъстващите на колегиума представители на «Энергоатом» са обяснили, че компанията е нарушила графика за изпълнение на изискванията на регулатора поради недостиг на средства, а също така и с усложнения при провеждане на тръжните процедури.

   “Ние реално не успяваме да извършим не дейностите, които са необходими за привеждане на нивото на безопасност на блока към установените критерии, а задачите, които ни поставя ГИЯРУ”, – обясни на журналистите вице-президентът на „Энергоатом“ Наталия Шумкова.

   Според нея, независимо от това, че компанията не се вмества в определените срокове, експлоатацията на енергоблока трябва да продължи.

 

Източник: УНIАН

05.03.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари