ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕК обяви, че увеличава финансирането за проекти в Чернобил

28.04.2016

В деня на отбелязването на 30-годишнината от аварията в Чернобилската АЕЦ, Европейската комисия обяви, че ще отдели допълнително 45 милиона евро за Фонда за ядрена безопасност. Той бе създаден през 1993 г. за финансиране на проекти за ядрена безопасност в Централна и Източна Европа.

 

Строящото се ХОЯГ-2

 

Основно направление на фонда са дейностите по извеждане от експлоатация на Чернобилската АЕЦ.

След аварията на Четвърти енергоблок на 26 април 1986 година останалите три енергоблока продължиха да работят определено време. Втори енергоблок прекрати работата си през 1991 г., Първи – през 1996 г., а Трети енергоблок – през 2000 година.

Чернобилската АЕЦ официално влезе в стадий на извеждане от експлоатация с решение на Държавната инспекция по ядрено регулиране (ГИЯРУ) през април миналата година.

Първа стъпка е етапът на окончателна консервация, който може да продължи около 10 години. Основен проект, който в момента се реализира от фонда, е изграждането на временен пункт за съхранение на отработило ядрено гориво (ОЯГ). Завършването му се планира за 2017 година. В хранилището ще бъде разположено ОЯГ от 1-3 енергоблок. То ще бъде от „сух“ тип.

Контейнерите се произвеждат в американския Питсбърг от компанията Holtec, която е ангажирана и със строителството на хранилището.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2016/04/27/65431

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари