ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна има намерение да купува от Westinghouse до 1/3 от необходимото и ядрено гориво

28.04.2016

 Украйна е заинтересована от разширяване на двустранното сътрудничество със САЩ в сферата на енергетиката, в частност, има намерение да увеличи обема на доставките на ядрено гориво производство на американската компания Westinghouse до 30% от нуждите си, заяви министърът на енергетиката и въгледобива Игор Насалик при срещата си с посланика на  САЩ в Киев Джефри Пайет.

“За Украйна е важно по-нататъшното сътрудничество с компанията Westinghouse  с цел диверсификация на източниците за ядрено гориво за украинските АЕЦ”, цитира думите му пресслужбата на ведомството.

Министърът заяви привързаността си към “курса за извършване на дълбоки реформи в Украйна”, отбелязвайки, че структурните реформи в енергийния сектор на страната се реализират в голяма степен благодарение на подкрепата на САЩ.

И. Насалик също увери за изпълнението на всички задължения за трансформиране на енергийния сектор в рамките на Третия енергиен пакет. Той информира американския си колега за ситуацията по реформирането на НАК „Нафтогаз Украины“ и потвърди съобщението за създаване на мястото компанията монополист на прозрачни и разбираеми структури.

“Не е важно на кого те ще бъдат подчинени, а трябва да бъде спазена същността на Третия енергиен пакет – добивът трябва да бъде в един блок, а транспортирането – в друг. Всичко е заради конкуренцията и демонополизацията”, подчерта министърът.

Участниците в срещата също обсъдиха някои проблемни въпроси – задачите по развитие на ВЕИ, изкореняването на корупцията, подобряване на енергийната ефективност.

Американският посланик увери Украйна в подкрепата за създаването на енергиен пазар и внедряване на мероприятията за постигане на енергийна независимост, се казва в съобщението.

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/1873954-ukraina-sobralas-zakupat-u-westinghouse-do-treti-neobhodimogo-yadernogo-topliva.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари