ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ ще изпрати в Беларус мисия за обучение на сътрудници от бъдещата АЕЦ

28.04.2016

В Гродненска област се изгражда атомна електроцентрала. За обучение на сътрудници от бъдещата АЕЦ, която се изгражда с участието на Русия, в Беларус ще бъде изпратена мисия на МААЕ.

 

 

МААЕ ще изпрати в най-скоро време в Беларус мисия за обучение на сътрудници от бъдещата атомна електроцентрала, която се изгражда с участието на Русия, заяви в неделя генералният директор на МААЕ Юкия Амано в ефира на беларуската телевизия.

“По молба на беларуската страна ние изпращахме делегации от експерти. МААЕ признава високата степен на реализиране на нашите препоръки в Беларус. В най-скоро време в Беларус ще бъде изпратена още една мисия на МААЕ, която да извърши обучение на сътрудниците на АЕЦ на самата площадка”, каза Амано.

“За агенцията сътрудничеството с беларуската страна е много важно и ние ще го продължаваме”, добави той.

Той не пожела да коментира избора на Беларус в полза на руската технология за АЕЦ. “Решението за използването на ядрената енергетика и изборът на типа АЕЦ представлява собствено право на всяка суверенна държава. МААЕ не се вмесва в такива въпроси, като например, струва ли си страната да развива ядрена енергетика и каква ядрена електроцентрала е най-добре да построи”, каза ръководителят на Агенцията.

 

За справка

Беларуската АЕЦ, която се изгражда с участието на Русия в съседство със селището Островец (Гродненска област), ще има два енергоблока с реактори ВВЭР-1200 и сумарна електрическа мощност 2400 MW.

За строителството и е избран проектът АЭС-2006 – типов руски проект на атомна електроцентрала от новото поколение „3+“ с подобрени технико-икономически показатели, отговарящи на най-съвременните, така наречени “след-фукушимски” норми за безопасност, на изискванията на екологичното и санитарно-хигиенното законодателство

Източник: http://ria.ru/world/20160424/1419104322.html#ixzz46nTa67qC

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари