ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – допълнително оборудване на АЕЦ за намаляване на последствията от хипотетични аварии

05.03.2012

   Концернът „Росэнергоатом“, който експлоатира всички АЕЦ в Русия, до края на май тази година ще завърши доставката на допълнителни технически средства по програмата за намаляване на последствията от хипотетични надпроектни аварии, съобщават от пресслужбата на концерна.

    Предстои да бъдат доставени няколко десетки мобилни (подвижни) дизел-генераторни установки (ПДГУ) с мощност по 2 MW, мобилни помпени установки, а също и оборудване за цифрова радиовръзка.

    През 2011 година руските АЕЦ получиха 36 ПДГУ с мощност по 200 KW, а също така и няколко десетки мотопомпи. Планът за допълнително оборудване с технически средства беше разработен през миналата година по време на стрес-тестовете на АЕЦ.

   По данни на Роствхнадзор, проведените на всичките руски АЕЦ стрес-тестове са потвърдили проектната им защитеност от външни природни и техногенни въздействия.

   В състава на ОАО „Концерн Росэнергоатом“ влизат всичките 10 руски АЕЦ, които са със статут на филиали, а също така предприятията, осигуряващи дейността на генериращите компании.

   Десетте атомни електроцентрали имат общо 33 енергоблока: 17 блока с реактори  ВВЭР (от тях 11 енергоблока с ВВЭР-1000 и шест енергоблока ВВЭР-440 различни модификации); 15 енергоблока с канални реактори (11 енергоблока РБМК-1000 и четири блока с реактори тип ЭГП-6) и един блок с реактор на бързи неутрони с натриев топлоносител БН-600.

  Атомните електроцентрали произвеждат около 17% от електроенергията в Русия.

 

Източник: РИА Новости

05.03.2012

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари