ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – На Запорожската АЕЦ ще инсталират ново програмно осигуряване за мониторинг на съвместната работа на руското и американското гориво

31.03.2016

„Энергоатом“ е подписал договор с Westinghouse Electric Company за доставка на програмното осигуряване BEACON за мониторинг на работата на АЕЦ.

 

 

Програмното осигуряване BEACON е предназначено за системата за мониторинг на активната зона (нещо като СВРК – б.р.) на пети енергоблок на Запорожската АЕЦ, съобщиха във вторник от пресслужбата на НАЕК.

Според съобщението, BEACON е водеща технология, която осигурява ключови измервания на параметрите на работа на реактора за осигуряване на необходимото ниво на безопасност и вече се употребява на трети блок на ЮУАЕЦ. Стойността на сключения договор между ЗАЕЦ и Westinghouse е 1 милион 953,6 хиляди долара (без ДДС).

«Разширеното използване на системата на ЗАЕЦ свидетелства за увереността на „Энергоатом“» в способността на това програмно осигуряване (ПО) да изчислява подробно енергоразпределението в активната зона на реактора в режим на реално време, използвайки данните на контролно-измерителните прибори», уточняват от пресслужбата.

От НАЭК напомниха, че споразумението за тестване на системата BEACON на ЗАЕЦ е било подписано на 5 ноември 2015 година. За дейностите по модернизацията на системата за вътрешно-реакторен контрол е привлечено, както и на ЮУАЕЦ, северодонецкото НПО „Импульс“.

 

За справка

Както е известно, с цел диверсификация на източниците за доставка на ядрено гориво за АЕЦ в страната „Энергоатом“ съвместно с Westinghouse през 2000 година за почнаха да реализират проекта за квалификация на ядреното гориво на тази фирма.

През март 2008 година „Энергоатом“ сключи с Westinghouse Electric Sweden AB (Швеция) търговски договор за осигуряване със свежо ядрено гориво в периода 2011-2015 година на 3 до 6 енергоблока на АЕЦ в Украйна с реактори тип ВВЭР-1000.

През 2014 година „Энергоатом“ и Westinghouse се договориха да разширят горивния договор и да го продължат до 2020 година.

Сега ядрено гориво на Westinghouse се експлоатира само на ЮУАЕЦ. Планът за действие по разширяване на експлоатацията на модернизираното ядрено гориво на Westinghouse (ТВС-WR) предвижда използването му на първи и трети блок на ЗАЕЦ.

BEACON е патентована система за мониторинг на активната зона, която помага да се осигури безопасността при експлоатацията на реакторите, намира се в експлоатация от 1990 година. Сега се използва на 50 АЕЦ в осем държави по света.

Системата BEACON е отработила повече от 400 реактор/години опит в експлоатацията.

Източник: http://telegraf.com.ua/biznes/kompanii/2373824-na-zaporozhskuyu-aes-ustanovyat-novoe-programmnoe-obespechenie.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари