ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На НВАЕЦ започна физическият пуск на шести енергоблок – подробности

29.03.2016

На Нововоронежската АЕЦ започна етапът на физически пуск на шести енергоблок от ново поколение III+, съобщава пресслужбата на концерна „Росэнергоатом“ (оператор на АЕЦ в Русия).

 

 

Процесът на физически пуск на енергоблока включва зареждане, затваряне на реактора, излизане на номинални параметри, а също така провеждане на експерименти, необходими за потвърждаване на проектните данни на зареждането с гориво.

Съгласно изискванията за безопасност, на този етап в активната зона на реактора са заредени имитатори на топлоотделящите сборки и е монтирана цялата апаратура за контрол на неутронния поток (АКНП).

От „Росэнергоатом“ обясниха, че такава схема за зареждане с гориво кардинално се различава от тези, които са извършвани на водещите блокове по-рано.

«За първи път, с цел повишаване на безопасността на новия енергоблок, ние зареждаме ядреното гориво в активната зона, която е частично запълнена с имитатори на горивните касети», отбелязват от „Росэнергоатом“.

«Зареждането е подредено по такъв начин, че свежото гориво на първия етап е около 1/3 от всичките заредени касети. По-нататък горивото ще се зарежда подред на мястото на имитаторите в оставащите гнезда в съответствие с работния график».

Подробности за особеностите на новия енергоблок на: http://vk.com/energo_public?w=wall-52335707_7279

Tags: ,

2 Responses to На НВАЕЦ започна физическият пуск на шести енергоблок – подробности

  1. 123 on 29.03.2016 at 21:07

    Дали някой може да ми отговори какво по-точно представляват касетите-имитатори? Или по-скоро с какво са запълнени техните топлоотделящи елементи (ТОЕ)?

  2. Росен on 30.03.2016 at 4:20

    Имитатор-касетите се явяваят точно копие на истинските касети.
    Слагат се за да се симулират физическите натоварвания и налягания които могат да възникнат върху истинските касети при експлоатацията им. Даже се правят в една и съща фабрика. Те трябва да отговарят на същите условия както и истинските касети: скорост на движение в самите позиции в които се спускат, тежест и т.н.
    В имитаторите вместо уранов оксид има специално вещество, което по своите характеристики имитира истинско ядрено гориво.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари