ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – На Ровненската АЕЦ са монтирани нови съоръжения за преработка на РАО

30.03.2016

Пет вида съоръжения за комплекса за преработване на радиоактивни отпадъци (РАО) са монтирани на РоАЕЦ. Монтирани са съоръженията за получаване, сортиране, пресоване, измерване на активността на отпадъците и цементиране.

 

 

 

Това съобщиха от пресцентъра на ОП „Ровненская АЭС“.

Извършени са изпитанията за сдаване и приемане на 4 от установките, както и обучение на персонала. Изпълняват се пусково-наладъчните работи на съоръженията за цементиране.

В комплекса също влиза и установка за дезактивиране на метала с помощта на електрохимическо ецване, химическа дезактивация с ултразвуково активиране на процеса и аерохидродинамична дезактивация, а също и установка за очистване на радиоактивно масло.

“Комплексът ще се управлява автоматизирано, с помощта на системата за контрол и управление, така нареченото “горно ниво на”на комплекса. Работата върви в добър темп, графикът се изпълнява. Благодарение на внедряването в експлоатация на комплекса за преработка на РАО ще се освободи допълнителен обем в хранилищата за буферно съхраняване на отпадъците за тяхното по-нататъшно преработване и погребване”, отбелязва заместник-началникът на цеха за дезактивация и РАО Василий Кухарский.

В този съвременен комплекс за преработване на твърди РАО са получени всички предвидени в проекта за международна помощ установки. До въвеждането му в експлоатация трябва да бъдат завършени строителните и монтажните работи по установката за цементиране, установката за дезактивация на метала и установката за очистване на масло. След което ще се извършят комплексни изпитания на цялото оборудване.

Според думите на началника на участъка Владимир Горбунов, международните партньори непрекъснато контролират състоянието на строителството, защото част от оборудването е получена за сметка на европейските данъкоплатци.

На площадката на РоАЕЦ се реализират и други международни проекти, свързани с преработката на РАО. През миналата седмица се проведе среща с група международни експерти от Plejades GmbH, на която бяха обсъдени въпросите за повишаване на безопасността на всички етапи по управлението на РАО в Украйна, пътищата за оптимизиране на националната транспортно-технологична схема. Като краен резултат от съвместната работа трябва да бъде създаването на серия от унифицирани контейнери за транспортиране на РАО до специализираните предприятия за преработване и погребване на радиоактивни отпадъци.

Източник: http://www.energoatom.kiev.ua/ru/press/nngc/45028-na_raes_prodoljaetsya_stroitelstvo_kompleksa_po_pererabotke_radioaktivnyh_othodov/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари