ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия оспорва критиките на Яценюк за ролята и в украинските ядрени проекти

16.07.2015

„Росатом“ опроверга твърденията на украинския премиер Арсений Яценюк, че руската държавна корпорация не изпълнява договореностите за строителството на завод за производство на ядрено гориво и дострояването на Трети и Четвърти блок на Хмелницката АЕЦ.

Яценюк обяви, че украинският кабинет предлага на парламента да отмени споразумението с Русия за дострояването на два блока на Хмелницката АЕЦ.

Освен това, украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Владимир Демчишин отбеляза, че споразумението с Русия за строителството на завод за производство на ядрено гориво може също да бъде разтрогнато.

Ден по-късно „Росатом“ съобщи, че Украйна официално не е уведомила Русия, че иска да отмени проекта за Хмелницката АЕЦ и че в проекта за горивния завод са вложени значителни финансови ресурси и горивната компания на „Росатом“ ТВЕЛ „очаква практически действия от Украйна за продължаване на строителството му“.

ТВЕЛ „стриктно и в пълен обем“ изпълнява всичките си задължения за реализацията на проекта за строителство на горивния завод и „своевременно и в пълен обем“ е изпълнила всичките си финансови задължения, съобщиха от „Росатом“.

В заявлението се казва, че ТВЕЛ за своя сметка е изготвила оборудване за първия етап на завода, но компанията не е могла да го достави на Украйна заради финансови проблеми.

Оборудването се намира на съхранение в Новосибирския завод за химически концентрати.

От руската компания подчертаха готовността си да продължат сътрудничеството с украинските си колеги по строителството на завода за производство на ядрено гориво, както и по проекта за дострояване на Трети и Четвърти блок на Хмелницката АЕЦ.

Множество подробности ще намерите в статията: http://www.world-nuclear-news.org/C-Russia-disputes-criticism-of-its-role-in-Ukrainian-projects-10071501.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари