ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Забраната за пребиваване в района около АЕЦ “Фукушима-1” ще бъде отменена през 2017 година

27.06.2015

Евакуация на жителите след земетресението и аварията на АЕЦ “Фукушима-1” – Фотограф: Paula Bronstein / Getty Images

Правителството на Япония взе решение през април 2017 година да бъде отменен евакуационния статут на по-голямата част от зоните в префектура Фукушима, създадени след аварията на АЕЦ през 2011 година.

Такова решение съдържа утвърденият и обновен план за действия свързани с ликвидиране на последствията от аварията (ЛПА) на централата, съобщава ТАСС.

Сега замърсените райони са разделени на три зони в зависимост от нивото на радиоактивното излъчване. Най-замърсената категория от населени пунктове има ниво над 50 mSv.

В плана също се подчертава, че правителството на страната ще окаже финансова подкрепа на бизнеса във Фукушима, който сериозно пострада вследствие на аварията през 2011 година. След отмяната на евакуационния статут на по-голямата част от зоните на префектурата по домовете си ще могат да се завърнат почти 55 хиляди души – това са около 70% от жителите, които бяха принудени вече пета година да живеят във временни жилища.

Въпреки намеренията на правителството, не е ясно дали ще се съгласят местните жители да се върнат по родните си места, защото сериозно се опасяват от заплахата от остатъчно радиоактивно излъчване от авариралата централа. В утвърдения план не се посочват сроковете, когато в префектурата трябва да бъдат напълно отменени всички евакуационни зони.

Подробности на: http://www.seogan.ru/201506126143/zapret-na-prozhivanie-v-raiyone-aes-fukusima-1-otmenyat-k-2017-godu.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари