ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Росэнергоатом» стартира програма за увеличаване на мощността на блоковете с ВВЭР-1000 до 107%

29.05.2015

Концернът «Росэнергоатом» завършва програмата за повишаване на топлинната мощност на блоковете с ВВЭР-1000 до 104% от номиналната и започва програма за повишаването и до 107%.

Това съобщи първият заместник на генералния директор на концерна «Росэнергоатом» Александр Шутиков на провеждащата се в ОКБ «Гидропресс» девета МНТК “Осигуряване на безопасността на АЕЦ с ВВЭР”.

“През 2014 година девет енергоблока с ВВЭР се експлоатираха на повишена мощност 104% от номиналната и за сметка на това е произведена допълнително 2,77 милиона MWh електроенергия”, – каза Шутиков. Общо за сметка на повишената мощност на енергоблоковете в периода 2008 – 2014 година е произведена допълнително 14,26 милиона MWhелектроенергия.

“Като разходите за модернизацията и всички дейности за обосноваване на техническото решение са били по-малко от 3 милиарда рубли”, – отбеляза първият заместник на генералния директор на концерна «Росэнергоатом» Александр Шутиков.

Според думите му, вече е разработена и утвърдена програма за повишаване на топлинната мощност на енергоблоковете с ВВЭР-1000 до 107 % от номиналното ниво.

В рамките на тази програма за пилотен е определен четвърти блок на Балаковската АЕЦ. “Ние вече пристъпихме към зареждане в реактора на този блок новата партида усъвършенствани горивни сборки, които ще осигурят необходимото увеличаване на мощността” – съобщи Шутиков.

Източник: http://www.nuclear.ru/news/95811/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари