ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Минск завърши форумът Атомэкспо-Беларусь 2015

30.04.2015

От 22 до 24 април в Минск се проведе международен форум „Атомэкспо-Беларусь“.

Форумът, който включваше изложба и конференция, се провежда вече за седми път по инициатива на министерството на енергетиката на Република Беларус и подкрепата на ДК „Росатом“. Оператор на форума от руска страна беше компанията „Атомэкспо“.

На тържественото откриване на форума, което се състоя на 22 април, с приветствени думи и топли пожелания към участниците се обърна заместник министър председателят на Република Беларус Владимир Семашко.

Той напомни, че отношенията между Русия и Беларус през последните години укрепвар – в частност, бяха създадени Митнически съюз и единно икономическо пространство. Но след постигнатото от политиците трябва да следват конкретни икономически проекти. Един от тези проекти е изграждането на първата в Беларус атомна електроцентрала.

“Това е показателен проект, това е грандиозен проект. Осем милиарда долара ще струва самата централа, плюс инфраструктурата”, – напомни беларуският представител.

Финансова помощ при изграждането на самата АЕЦ оказва Русия, предоставяйки на беларуската страна голям кредит. Енергийната инфраструктура на бъдещата АЕЦ се изгражда за сметка на кредит от КНР.

Не трябва да се забравя и за това, че паралелно със създаването на централата и инфраструктурата се решава задачата за превръщане на Островец от селище в съвременен град. С ударни темпове се изграждат нови микрорайони, създава се транспортна и пътна система, строят се обекти от социалната сфера. Бившето затънтено ъгълче на републиката пред очите ни се превръща в мощен енергиен и промишлен район.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0721.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари