ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – В Берлин протестират срещу закриване на въглищните електроцентрали

28.04.2015

Десетки хиляди излязоха на улиците в столицата на Германия, призовавайки да не се допусне съкращаване на работни места във въгледобива.

В протест срещу плановете на министъра на икономиката на ФРГ Зигмар Габриел (Sigmar Gabriel) да затвори старите въглищни електроцентрали, хиляди хора излязоха на улиците в Берлин в събота, 25 април.

Според оценките на немския профсъюз на минната промишленост (IG BCE), в акцията са участвали около 15 хиляди души. Организаторите на протеста твърдят, че плановете на министъра на икономиката ще се превърнат за хората в масова загуба на работни места, предава агенция Reuters.

Едновременно с демонстрацията в Берлин на противниците на затварянето на въглищните електроцентрали, своя акция проведоха и привържениците на тези мерки.

Около 6 хиляди души са се събрали около една от най-големите мини за добив на лигнитни въглища Гарцвайлер, в провинция Северен Рейн – Вестфалия. Хората са направили жива верига, призовавайки да се закрият въглищните електроцентрали. Според тезата на организаторите, без да се направи това Германия няма да може да изпълни заявената цел по намаляване на емисиите от въглероден двуокис (СО2).

ФРГ планира до 2020 година да намали обема на емисиите от парникови газове с 40% спрямо нивото от 1990 година. Правителството в Берлин има намерение да постигне това не само с помощта на данъчни облекчения за енерго-спестяващите домове, но също така като задължи въглищните електроцентрали допълнително да намалят емисиите на СО2 с още 22 милиона тона годишно. Това би довело до закриването на 8 ТЕЦ на въглища.

Източник: http://www.dw.de/в-берлине-протестуют-против-закрытия-угольных-электростанций/a-18408692?maca=rus-rss-ru-news-4383-xml-mrss

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари