ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – WANO – Партньорска проверка на АЕЦ Ловиза с българско участие

10.04.2015

В периода от 12 до  27 март в АЕЦ “Ловиза” се проведе партньорска проверка на WANO.

 

 

Целта на партньорската проверка беше да се окаже подкрепа на АЕЦ в стремежа и за усъвършенстване на безопасната и надеждна експлоатация.

Като основа за проверката на производствената дейност на АЕЦ по 2 фундаментални, 6 функционални и 10 общопроизводствени области послужиха новите “Производствени задачи и критериите за изпълнението им” от 2013 година.

Трябва да се отбележи, че на АЕЦ “Ловиза” за първи път от централите на Московския център на WANOсе проверяваха мероприятията по управление на тежки аварии в рамките на съответния проект на WANO.

В екипа за партньорската проверка участваха 22 експерта от 11 държави: ЧР, Унгария, Китай, Финландия, Словакия, Индия, САЩ, Украйна, Русия, Аржентина и България, която беше представена от Валентина Станчева – главен експерт по радиационна защита в АЕЦ “Козлодуй”.

В продължение на 12 работни дни екипът от експерти извършваше наблюдения по направленията от дейността на АЕЦ, проверяваше документацията и провеждаше интервюта с персонала на централата.

В заключителния етап на проверката към екипа се присъединиха отговорните представители на WANO: директорът на московския център Василий Аксёнов и директорът по безопасността на АЕЦ “Пакш” Габор Волент (Унгария).

В приветственото си слово по време на официалния брифинг директорът на АЕЦ “Ловиза” г-жа Сату Катаяла високо оцени тясното сътрудничество на експертите от екипа със специалистите от АЕЦ.

Екипът представи пред персонала на централата резултатите от работата, а ръководителят на екипа Збинек Грунда връчи на ръководството на централата проектът за финалния отчет за проверката, отбелязвайки високата активност, заинтересованост и откритост на персонала на централата.

Габор Волент обърна внимание на продължителната и стабилна експлоатация на централата и напомни, че стремежът към повишаване на безопасността – никога не може бъде завършен процес.

Василий Аксёнов изрази увереност в това, че резултатите от партньорската проверка ще помогнат на централата да постигне още по-високи показатели и WANO ще подържа по съответния начин този процес.

Директорът по осигуряване на ядрената безопасност на компанията «Фортум» и член на Съвета на Управляващите на Mосковския център на WANO отбеляза важността от разработване на съответните коригиращи мероприятия, а също така направи предложения за усъвършенстване на процеса на партньорските проверки.

Подробности на: http://www.wanomc.ru/news/detail.php?ID=5631

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари