ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ има интерес към построяване на серия от плаващи АТЭС за Китай

28.05.2014

 

По време на посещението на президента на РФ Владимир Путин в Китай е бил подписан меморандум за взаимно разбиране между РФ и КНР за възможното строителство на плаващи АТЕЦ

 

 

Държавната корпорация “Росатом” е заинтересована от възможността за построяване на няколко плаващи атомни топло-електроцентрали (АТЕЦ) за Китай, съобщи пред журналистите генералният директор на “Росатом” Сергей Кириенко в кулоарите на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ).

“Сега вече е прието принципно решение за това, че ние сме готови стратегически да сътрудничим с нашите китайски партньори. Това означава не просто, че ние сме готови да им продадем една или вде плаващи централи, това не е най-интересното за нас. Това говори на първо място за възможностите да се създават серии от такива плаващи атомни електроцентрали”, - каза Кириенко. Той добави, че китайските партньори се интересуват от възможността за използване на такива ПТЕЦ за електроснабдяване на островните територии и на находищата от въглеводороди в шелфа.

Според думите на Кириенко, подписаният меморандум означава “принципно решение” за започване на съвместна работа в тази област. “Взети са политически решения на ниво ръководство на страните, подписан е съответния меморандум, и ние вече активно водим търговски преговори”, - добави ръководителят на “Росатом”.

Източник: РИА Новости http://ria.ru/economy/20140522/1008916564.html#ixzz32TIUhx7Q

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари