ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Представители на МААЕ пристигнаха в Иран за обсъждане на новите контролни мерки

09.02.2014

 

 

Група сътрудници на МААЕ водени от заместник директора на организацията Теро Варйорант на 8 февруати пристигнаха в Техеран за участие в поредния кръг от преговорите по ядрения пакет на ислямската република, съобщиха пред журналистите представители на пресслужбата на агенцията.

Теро Варйорант от есента на миналата година отговаря за техническите аспекти на преговорите с Техеран. На 11 ноември в столицата на Иран страните документално са оформили споразуменията за партньорство, които бяха наречени едни от най-значителните пробиви за всички времена от съществуването на МААЕ в опитите да се регламентира достъпът до иранските ядрени обекти с цел да не се допуска възможността за прилагане в ислямската република на ядрени технологии за военни цели.

На 24 януари при срещата си с СМИ ръководителят на МААЕ Юкия Амано разказ, че на 8 февруари страните трябва трябва да започнат тази част от преговорния процес, която да доближи инспекторите на Агенцията до обектите, предизвикващи най-големи подозрения в контекста на създаването на ядрени оръжия.

Трябва да отбележим, че в рамките на първия етап на проверките специалистите на МААЕ са направили ревизия на урановата мина в Грачин, а също са инспектирали установката за тежка вода в Арак.

Сега се очаква властите на Иран и представителите на агенцията да обсъждат достъпа до военните бази в Парчин. МААЕ се стреми да попадне на този обект отдавна.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2014/02/08/magate-iran/

Б.Р. Според радио „Гласът на Америка“ преговорите вече са започнали: http://www.golos-ameriki.ru/content/iran-nukl/1847376.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари