ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Шматко: Проектът “Белене” е в стадий на застой

28.12.2011

 

 

Предлагам ви мнението по темата от вчера на бившия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” – Йордан Йорданов публикуванона блога му http://iordaniordanov.com/?p=213

 

Официални изявления на държавните мъже на България по повод на изявлението на Шматко за сега не съм прочел.

 

Руският енергиен министър заяви, че разходите по проекта “Бургас-Александруполис” ще бъдат представени за погасяване на българската страна”.

 

Проектът за строителството на българската АЕЦ “Белене” се намира в стадий на застой и в близките месеци не се очертава перспектива за активизирането му, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко днес пред журналисти в град Нефтекумск.

 

“Темата “Белене” е в застой. Жал ми е да говоря за това, но в близките месеци не виждам перспектива за възобновяването на динамичния процес на преговори и на процеса, свързан с изпълнението на нашите споразумения и договори”, заяви Шматко.

 

Той подчерта, че българската страна не може просто така да излезе от проекта, както стана това в случая с петролопровода “Бургас-Александруполис”, от чието строителство София официално се отказа.

По думите на Шматко в проекта “Белене” са били вложени огромни суми и руската страна е понесла “сериозни разходи за оборудването”.

 

Предпочитам да остана реалист, отбеляза руският министър.

“В днешната ситуация, след Фукушима, реализацията на такива проекти като АЕЦ “Белене” е възможна при еднозначната подкрепа на правителството на България, както и сплотената позиция на българското общество. И едното, и другото ние, за съжаление, не наблюдаваме”, добави Шматко.

 

Той отбеляза също, че такива условия, каквито са били предложени на България от руското правителство и корпорацията “Росатом”, на световния пазар никой няма да предложи.

 

Заглавието не е мое. Изявлението също не е мое. То е ясно на кого е! Коментара обаче е мой, вече 12 години им говоря, нека построим 7-ми и 8-ми енергоблокове в АЕЦ Козлодуй, а АЕЦ Белене си е проект на бъдещето, това са реалностите. И какво от това? Вече и руснаците не вярват в проекта АЕЦ Белене.

 

Сега са Коледните и  Новогодишните празници и идва 2012 година, а това е времето, когато стават чудеса. Хайде дядо Коледа и дядо Мраз направете чудото, започнете да строите с оборудването от АЕЦ Белене 7-ми и 8-ми енергоблокове в АЕЦ Козлодуй.

 

Това си пожелах на Коледа.

И нека Бог да пази България и всички нас!

 

Няма да правя коментар, но искам само да споделя, че нито едно българско СМИ на цитира думите на Шматко за проекта “Белене” в сравнение с “Бургас-Александруполис”: Там по принципу «поматросил и бросил» не произойдет.

Който иска да си го преведе, но фразата не звучи никак приятно!

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари