ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проекта AP-1000, подробности за сертифицирането му в САЩ

28.12.2011

 

 

Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ е гласувала за сертифициране на проекта AP-1000. Сертификата има срок на действие 15 години.

 

Сертификата ще влезе в сила веднага след публикуване на съответното съобщение във федералния регистър на САЩ. Очаква се това да стане в следващите седем работни дни.

 

Трябва се напомни, че председателя на NRC Грегори Яцко беше против незабавното влизане на сертификата в сила. Като правило е прието подобни решения на комисията да започват да действат 30дни след публикуването им в регистъра.

 

В навечерието на гласуването Яцко е обвинил своите колеги в комисията в лобиране в полза на консорциума, създаден за построяването на трети и четвърти блокове на АЕЦ “Вогл” с реактори АР-1000. Консорциумът има за цел поучаването в най-близко време на комбиниран (строителство и експлоатация) лиценз на тези блокове, което е невъзможно до тогава, до като проекта АР-1000 не е сертифициран на територията на САЩ.

 

Проектът AP-1000, който сега получи одобрение от NRC, се явява като така нареченото “допълнение” към проекта.

 

Оригиналният проект на този реактор е бил сертифициран в САЩ на 26 януари 2006 година след четири годишно обследване от регулаторните органи. Обаче през май 2007 година компанията „Westinghouse“ е подала заявка за сертификация на допълнената му версия.

От сега в САЩ вече има четири сертифицирани реактора – ABWR, „System 80+“, AP-600 и AP-1000. На стадии на разглеждане при регулаторите се намират също така проектите ESBWR, US-APWR и USEPR.

 

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари