ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Разработена е технология, даваща точна информация за ядреното гориво в реакторите на АЕЦ “Фукушима-1”

24.01.2014

 

 

Група японски учени е разработила технология, основана на използването на високо-енергетични елементарни частици, която позволява за първи път да се получи точна информация за разпределението на разтопеното ядрено гориво в реакторите на авариралата АЕЦ “Фукушима-1”. Това съобщават японските СМИ.

За да се получи изображение на ядреното гориво вътре в реакторите, изследователите предлагат да се използват чувствителни прибори, които са способни да улавят определени частици, който се образуват при преминаване на космическите лъчи през атмосферата на Земята. При сблъскването си с радиоактивни вещества те изменят траекторията на движението си, което позволява на специалистите точно да определят местоположението на ядреното гориво и на базата на получената информация да създадат графичен модел на структурата на вътрешността на реактора.

Изследователският екип, в който влизат специалисти от градския университет на Токио и на Националната организация за изучаване на физиката на високите енергии, вече направи успешни изпитания на технологията. Учените са успели да получат детайлно изображение на конструкцията на горивните касети вътре в реактора на един от блоковете в АЕЦ “Токай” в префектура Ибараки. “Ние сме готови да предоставим нашето измерително оборудване за използване на АЕЦ “Фукушима-1”, ако операторът разгледа тази възможност”, - отбелязва професор Хидекадзу Какуно.

Аварията на АЕЦ “Фукушима-1” стана след земетресението с магнитуд 9,0 на североизток от Япония на 11 март 2011 година. След подземните трусове крайбрежието беше връхлетяно от 14 метрова вълна цунами, която заля четири от шестте енергоблока на централата.и извади от строя електрозахранването и системите за охлаждане на реакторите, което доведе до серия от водородни взривове и стопяване на активната зона на реакторите. Разтопяването на ядреното гориво е станало едновременно на три от реакторите. Операциите по изваждането на остатъците от горивото и вътрешно-корпусните устройства са планирани към средата на 2020 година, които сега се разработват детайлно.

На специалистите и до сега не е ясно, къде именно в реакторите и в какво състояние се намират остатъците от ядреното гориво.

Източник: http://www.seogan.ru/razrabotana-texnologiya-dayushaya-tochnuyu-informaciyu-o-yadernom-toplive-v-reaktorax-aes-fukusima-1.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари