ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва ще продължи договора с Nukem за извеждане от експлоатация на АЕЦ “Игналина”

28.12.2011

На 23 декември вестникът на литовските делови кръгове Verslo Žinios, публикува материал, в който се говори за това, че Литва е направила отстъпки пред немската фирма с руски капитал Nukem Technologies и Еврокомисията и ще продължи договора и по закриването на Игналинската АЕЦ.

 

Въпреки че, както подчертава изданието, още през есента министърът на енергетиката на Литва Арвидас Сякмокас казваше, че тази компания не е надеждна и работата ще продължи друг изпълнител.

Но сега, Сякмокас сам е потвърдил информацията за вестника.

 

Между другото се предполага, че “дупката” в бюджета може да се окаже около 100 милиона евро. Част от нея ще “запушва” Литва, а останалите средства ще даде Nukem.

 

Според изданието, именно конфликта с Nukem е станал причина за решението на ЕК да намали средствата за финансиране на затварянето на Игналинската АЕЦ от необходимите 770 милиона евро до 210 милиона.

 

ЕС по всякакъв начин притискаше Литва и в крайна сметка тя се предаде.

 

 

Нашето хранилище за сухо съхранение на отработило ядрено гориво (ХССОЯГ) също е изградено от „германския“ консорциум NUKEM Technologies GmbH – GNS GmbH. Проектът е на стойност близо 70.5 млн. евро и е финансиран от Международния фонд „Козлодуй“, по който България получава компенсации от Европейския съюз за извеждането от експлоатация на първите четири блока на централата.

 

Оказа се между другото, че едноличния контрол върху NUKEM е на руския концерн „Атомстройекспорт ЗАО“, който притежава собствеността върху 100% от неговия капитал.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари