ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО ПОЛУЧИ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ПЛОЩАДКА „РАДИАНА”

04.07.2013

На своето заседание днес, 3 юли 2013 г., Министерският съвет взе решение да предостави безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” два поземлени имота с обща площ 440 декара. Досега те бяха собственост на Министерството на земеделието и храните.

 

 

Терените се намират в землището на с. Хърлец, до границата на АЕЦ „Козлодуй” и образуват площадка „Радиана”, върху която ще бъде изградено Националното хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци (НХРАО). Теренът за изграждане на съоръжението е избран след обстойно изследване и успешно обществено обсъждане на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда на НХРАО.

 

 

Съгласно Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г., приета от Министерския съвет през 2011 г., и РМС 683/2005 г. ДП РАО е задължено да изгради до 2015 г. първия етап на националното хранилище. С предоставяне на собствеността върху двата имота се дава възможност за подготовка на площадката  и старт на дейностите по строителството на НХРАО.

Tags:

6 Responses to ДП РАО ПОЛУЧИ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ПЛОЩАДКА „РАДИАНА”

 1. Петър Пенчев on 22.07.2013 at 15:12

  Днес Върховният административен съд с Решение № 11040/22.07.2013 г. отмени решение по оценка на въздействието върху околната среда № 21-9/2011 г. от 10 октомври 2011 г. на министъра на околната среда и водите, с което е било одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане на Национално хранилище за погребване на краткоживеещи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, с възложител Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Жалбата бе подадена от физическо лице Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, адвокат по делото е Александър Кашъмов от ПДИ.

  Авторът на жалбата Петър Пенчев споделя: – “Това е второто за този месец решение по мои жалби, в които българският съд спира проекти за ядрени съоръжения – преди десетина дни ВАС спря строителството на ядрения реактор в ЖК “Младост” в София. Радвам се, че с гражданската си позиция успявам да защитя здравето и живота на огромен брой хора”, като допълва за проблемите в енергетиката: – “Възмутен съм от лъжите в последните дни, че облекчаването на износа на ток щял да доведе до печалби за НЕК, когато Главният прокурор С. Цацаров през м. януари т. г. възобнови ‘смачканата’ от трима прокурори преписка по моя сигнал от 2006 г. за далаверите при износа на ток, защото цялата печалба отива в джоба на енергийни олигарси, в т. ч. Богомил Манчев, Иво Прокопиев, Георги Кадиев и други от ядрената мафия около АЕЦ “Козлодуй”, които изнасят евтиния ток с оставяне на всичките радиоактивни отпадъци за погребване в България – ‘наследство’ на поколенията за милиони години.”
  http://politkovskaya-bg.blogspot.com/2013/07/blog-post_22.html

 2. Красимир Христов on 22.07.2013 at 15:25

  Господин Пенчев,
  Не разбрах – Какво следва от това решение?
  Ще спрете ли строежа на хранилището?

 3. Петър Пенчев on 22.07.2013 at 23:44

  Строежът ще спре след 14 дни, ако няма обжалване, или ако има такова от МОСВ и ДП“РАО“ – след произнасяне и на Петчленен състав на ВАС.

  Тук в Решението по ОВОС се приложи една новост т.нар. „предварително изпълнение“(чрезвичайно се промени Закона за опазване на околната среда с тази ‘измислена’ категория, целяща да направи безпредметно при дългия съдебен цикъл участието на обществеността по въпросите на околната среда), с която привилегия се ползва започнатото строителство на НХРАО, но точно тази ‘врътка’ по искане на ДП“РАО“

  може да се окаже виновник за хвърляне на милиони евро на вятъра,

  ако новият доклад по ОВОС коригира потвърдените от съда слабости на проекта – отбелязани в жалбата ми, както и заявени от мен още на общественото обсъждане в Дома на енергетика преди повече от три години, НО безцеремонно отхвърлени тогава от ДП „РАО“. За жалост на г-н Делян Петров, набедил ме публично през м. април т.г. в писмо до съда, че защитавам нечии интереси???,

  проектът се нуждае от сериозна преработка, в т.ч. и до промяна в типа хранилище, т.е. да се върне почти на кота ‘нула’ – при това дали някой ще отговаря углавно за нанесената щета с напразно харчените обществени средства, предстои да видим.

  Аз лично не съм срещу изграждане на НХРАО, но нека да е законосъобразно – участвал съм в съдебно дирене и по други доклади по ОВОС, но този път се впечатлих от най-обстойното разглеждане на всичките проблеми от българския съд. Явно вече сме в Европа, за радост на гражданите.

 4. И. Р. on 23.07.2013 at 9:43

  Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени оценката за въздействие върху околната среда на Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, защото не обхваща пълни анализи за риска за човешкото здраве, и така на практика блокира строежа на съоръжението край АЕЦ „Козлодуй“. Проектът се изпълнява от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО) и се финансира от Международния фонд „Козлодуй“, в който Европейската комисия изплаща компенсации на България заради спрените малки реактори.

 5. TSO on 23.07.2013 at 12:33

  За някои видове деятелности е удачно да се използва законосъобразният подход пред целесъобразния. Когато живеем в среда от компромиси и животът ни става един такъв, компромисен.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари