ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция ще произведе и достави ядрено гориво за Япония

29.04.2013

 

 

Засега е неизвестно, на коя централа то ще се използва. Най-вероятно е това да бъде АЕЦ “Такахама”, оборудвана с реактор на бързи неутрони. Тази централа в момента не работи.

Това е първият внос на ядрено гориво след аварията на АЕЦ “Фукушима-1”. Посоченото ураниево-плутониево ядрено гориво ще бъде произведено и доставено от Франция. Това е рециклирано ядрено гориво (произвежда се от съставки, извлечени от ОЯГ на реактори на топлинни неутрони), което е предназначено за реакторите на бързи неутрони – стъпка към затваряне на ядрения горивен цикъл.

Това гориво е произведено от компанията AREVA S.A. по поръчка на доставчика – френската група КЕРСО. Японската страна е поръчала горивото, по-скоро, за да бъде използвано в АЕЦ “Такахама”, която сега също не е в експлоатация.

Целта на доставката засега е неизвестна, доколкото рестартирането на генериращите мощности на АЕЦ в най-скоро време не се предвижда. Транспортирането на горивото от Франция се очаква да стане след 2 месеца.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2013/04/18/yaponiya-franciya/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари