ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Референдумът в България – поглед от Москва

31.01.2013

Резултатите от референдума в България по въпроса за развитието на ядрената енергетика и построяването на нова АЕЦ, в който болшинството от гласувалите поддържат този проект, станаха важен прецедент за Европа от времето на аварията на японската АЕЦ “Фукушима-1”, когато населението на отделна страна дава мнението си за развитието на мирния атом, – заяви за РИА Новости експертът по ядрена енергетика, главният редактор на „Атоминфо“ Александр Уваров.

На 27 януари в България са проведе първият в най-новата история на страната национален референдум. На гражданите се предлагаше да отговорят на въпроса: Подкрепяте ли развитието на ядрената енергетика чрез построяване на нова атомна електроцентрала?

Участието на избирателите, което превиши минималния праг, беше 20,22%. Като за строителството на АЕЦ гласуваха около 61% , против 38%, като имаше около 1,5% недействителни бюлетини

Съгласно условията на референдума, при преодоляване на 20% праг и болшинството на гласовете “ЗА” въпросът се внася за ново разглеждане в Парламента на страната. Ако броят на гласувалите беше толкова, колкото на предишните национални избори (4 345 450 – около 60% от имащите право на глас) – то правителството би трябвало да отвори проекта за строителството на АЕЦ без разглеждане в парламента.

“Референдумът беше иницииран от опозицията – БСП начело с бившия премиер Сергей Станишев. Първоначално въпросът за внасянето на който бяха събрани 780 хиляди подписа, беше формулиран еднозначно – за възобновяването на строителството на АЕЦ “Белене”, конкурсът за който беше спечелен през 2006 година от „Атомстройэкспорт“, който победи американската компания Westinghouse”, – напомни Уваров.

“Обаче по-късно властите направиха формулировката неутрална, като фактически стана неразбираемо, за каква АЕЦ предлагат да се гласува, което дезориентира хората”, – отбеляза експертът. Освен това, действащият премиер Бойко Борисов, който взе решение за спиране на проекта, призова съмишлениците си (партия “ГЕРБ”) да гласуват против, добави Уваров.

Според думите му, при създадената ситуация такъв резултат от референдума е важен прецедент за следфукушимска Европа, когато болшинството се произнася в подкрепа на мирния атом.

Сега за опозицията ще бъде важно да съхрани победата на проекта “Белене” на референдума, доколкото цялата дискусия през последните месеци преди гласуването се въртеше именно около плюсовете и минусите на проекта за тази АЕЦ, счита експертът.

“През лятото на 2013 година в България предстоят парламентарни избори. Наблюдателите разглеждат резултатите от референдума като проекция на гласуването за БСП или за ГЕРБ. Очевидно дискусията ще продължи, поради реалната възможност от този, който спечели изборите и формира правителство, да зависи съдбата на проекта”, – каза Уваров.

Днес позицията на Бойко Борисов и неговите съюзници се свежда до една теза: “Централата ще струва 10 милиарда евро, които ги няма в бюджета. И даже ако хората гласуват “ЗА”, те няма от къде да се вземат, освен от пенсионерите”. Това е чиста спекулация.

Събеседникът на агенцията припомни, че Борисов през 2010 година постави редица условия за стартиране на проекта.

“Ставаше дума за обявяване на твърда цена на АЕЦ (веднага с отчитане на всички инфлационни индекси), запазване на 51% от проектната компания за българския участник – НЕК, финансиране на проекта без пари и даже без гаранции от бюджета на България, привличане в проекта на европейски инвеститори. Всичките условия бяха изпълнени”, – отбеляза Уваров.

Той припомни, че в проекта “Белене” бяха привлечени френската инженерингова компания Altran Technologies и финландският концерн Fortum, които заедно с държавната корпорация “Росатом” бяха осигурили финансиране за построяването на АЕЦ на фиксираната цена от 6,297 милиарда евро, поемайки всичките инфлационни рискове.

“При това положение контролният пакет оставаше в НЕК с възможност да внесе своята част от финансирането в бъдеще – от печалбата за продадената електроенергия след влизането на централата в експлоатация, тоест от бюджета а страната нямаше да бъде изхарчен нито лев. Всичките тези договорености бяха закрепени в подписаните меморандуми за създаването на проектната компания”, – каза експертът.

Според думите му, Бойко Борисов, въпреки всичко, все пак е взел решение за спиране на проекта.

“Това стана през пролетта на 2012 година след посещението в България на държавният секретар а САЩ Хилари Клинтън, която след обявяването на това решение, публично го приветства, уточнявайки, че то е прието в интерес на България – и, явно, на американската компания Westinghouse”, – каза Уваров.

“Днес поредното противопоставяне се развива в Чехия в конкурса за строителството на АЕЦ “Темелин” – “Шкода Ядрено машиностроене” и „Атомстройэкспорт“ срещу Westinghouse”, – добави събеседникът на агенцията.

“Клинтън в началото на декември миналата година беше в Чехия, където на срещата си с Министъра на външните работи Шварценберг открито призоваваше да се даде победата на американците. Това оскърби чехите. Възможно е загубата на Шварценберг на изборите за президент през миналата събота да има връзка с подкрепата на Клинтън”, – каза Уваров.

Източник: http://ria.ru/world/20130129/920348988.html#13594807665522&message=resize&relto=register&action=addClass&value=registration

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари