ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Hitachi има намерение да построи във Великобритания АЕЦ с реактори ABWR в замяна на спрените реактори Magnox

28.01.2013

Компанията Hitachi-GE Nuclear Energy предлага на Великобритания своя проект на усъвършенстван кипящ реактор (ABWR), за построяване на заместващи мощности на площадките на АЕЦ «Уилфа» и «Олдбъри» в замяна на остарелите блокове с реактори Magnox, които се извеждат от експлоатация.

През ноември 2012 година компанията Hitachi купи от немските енергийни концерни RWE и E.ON британската компания Horizon Nuclear Power, собственик на АЕЦ «Уилфа» в Уелс и АЕЦ «Олдбъри» в графство Глостершир в западната част на страната. И на двете централи се експлоатираха газоохлаждаемите реактори Magnox.

Сега двата енероблока на АЕЦ «Олдбъри» са окончателно спрени, а на АЕЦ «Уилфа» е останал само един действащ блок, който е в експлоатация повече от 40 години. Hitachi планира да построи на двете площадки по три блока с електрическа мощност по 1300 MW. Въвеждането в експлоатация на първия от енергоблоковете се планира за първите години след 2020.

“ABWR – това е проект с добро име, който беше реализиран на 4 площадки в Япония, а също така е получил лицензия в САЩ и Тайван. Ние разчитаме, че в близките месеци ще постигнем прогрес в работата с британските регулиращи органи за решаване на въпроса за строителството на тези блокове”, – каза вице-президента и изпълнителен директор на Hitachi, Ltd Масахари Хануи (Masaharu Hanyu).

Според думите на министъра на енергетиката на Великобритания Джон Хейз, предстои процедура за пълна оценка на представения проект, която може да продължи от 2 до 4 години. Оценката ще се възложи от Министерството на енергетиката на Агенцията по ядрено регулиране (ONR) и Агенцията по охрана на околната среда.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2013/01/25/38454

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари