ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – започна строителството на първата АЕЦ от четвърто поколение

26.01.2013

През декември 2012 година в провинция “Шандон” на площадката на АЕЦ «Шидаован» беше излят първия бетон на първата в света АЕЦ от четвърто поколение, пълна интелектуална собственост на КНР.

Според думите на директора на Института по ядрена енергетика и нови технологии към Университета „Цинхуа“ и главен инженер на проекта за създаване на високотемпературен ядрен реактор с газово охлаждане (ВТГР) Чжан Цзои, започването на строителството ознаменува рестартирането на дейностите по построяването на АЕЦ в Китай след аварията на Фукушима.

Строителството на централата става със капитали на корпорацията „Хуанен“, Университетът „Цинхуа“ и Китайската корпорация за ядрена промишленост. Това е първата в Китай пилотна АЕЦ с високотемпературен газоохлаждаем реактор (ВТГР), изцяло китайска разработка. И ще бъде първата в света АЕЦ ІV поколение от този тип (HTR-PM по международната класификация).

Планира се разходите за реализиране на проекта на един енергоблок с два реактора и обща турбина и генератор с електрическа мощност 200 MW да бъдат около 4 милиарда юана (1 долар=6,28 юана). Според първоначалните планове, енергоблокът трябва да бъде въведен в експлоатация в края на 2017 година.

Както се съобщава, за разлика от АЕЦ от трето поколение с реактори PWR, температурата от парогенератора на ядрената установка HTR-PM ще бъде 550 оС, като по този начин се повишава КПД на турбината и генератора. По този начин КПД при производството на електроенергия се повишава до 40%. Същевременно има опция за производство на пара с температура 750 оС. След време се планира този параметър да достигне 1000 °C.

Освен това, подобен реактор се отличава с голяма надеждност и здравина, гарантираща безопасността при всякакви аварии.

Б.Р. При ВТГР всичко е много по различно. На следващата илюстрация е показана една “горивна касета” по сегашната терминология.

 

 

Този проект е един от водещите държавни проекти, реализацията на който е утвърдена от Държавния съвет на КНР на 1 март 2011 година. През март същата година поради аварията на АЕЦ “Фукушима-1” в Япония беше спряна реализацията на всички проекти по строителството на АЕЦ в страната.

Източник: Синхуа

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари