ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Ростовска АЕЦ – завършиха изпитанията на полярния кран на трети блок

02.01.2013

В края на 2012 година на Ростовската АЕЦ завършиха изпитанията на полярния кран на трети енергоблок. Чрез него ще се извършва монтажа на цялото тежкотонажно оборудване в реакторното отделение, включително и корпуса на реактора.

Благодарение на движението си по кръглия кранов път полярният кран има възможност да изпълнява всички товаро-разтоварни работи във всяка точка на реакторното отделение.

Следващият етап е започване на монтажа на парогенераторите на строящия се трети енергоблок  на Ростовската АЕЦ. Парогенераторът е едрогабаритно съоръжение с маса повече от 300 тона, дължина повече от 10 метра и диаметър над 4 метра.

На енергоблока с реактор ВВЭР-1000 се монтират 4 парогенератора, чрез които се извършва предаването на топлинната енергия, произведена в активната зона на реактора, във втори контур, чрез произвеждане на пара, захранваща турбината на АЕЦ.

Ростовската АЕЦ е филиал на ОАО «Концерн Росэнергоатом». Разположена е на брега на Цимлянското водохранилище на 13,5 километра от град Волгодонск. В експлоатация са два енергоблока тип ВВЭР-1000 с инсталирана електрическа мощност по 1000MW. Първи блок е въведен в промишлена експлоатация през 2001 година, а втори през декември 2010 година. През 2009 година започна строителството на трети и четвърти енергоблок с Генерален изпълнител ОАО «НИАЭП».

Източник:http://energyland.info/news-show-tek-atom-97529

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари