ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Хюндай“ ще бъде поканена да строи седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“

17.02.2024

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ би трябвало да е готов през 2035 г., а две години по-късно да бъде завършен и осми. В момента върви процес по избор на строител.
От петима кандидати, проявили интерес да строят новите ядрени мощности, две китайски и две американски компании не отговаряли на изискванията.

 

 

Преговори ще стартират с корейската „Хюндай“ – това обяви председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред bTV.

 

Държавата стартира екологичната оценка за блок 8 на АЕЦ „Козлодуй“

Финансирането на блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“: Вариант е 30% от държавата, 70% от банки

Пет компании са заявили интерес за изграждане на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Тя ще бъде поканена да подаде обвързваща оферта с цена за проектирането, изработката, доставката, монтажа и въвеждането в експлоатация на седми и осми блок на ядрената електроцентрала.

Процедурата за заявяване на интерес от потенциален главен изпълнител на проекта, който да влезе в консорциум с американската „Уестингхаус“, по чиято технология AP-1000 ще се строят реакторите, приключи на 2 февруари. Тогава от проектната компания „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ обявиха, че заявления за интерес са подали пет компании, но не назоваха техните имена.

Изискванията на проектната компания бяха да имат задълбочени познания и опит в проектиране, изграждане, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрени блокове. Те трябва да са построили и пуснали поне два ядрени блока, както и в последните пет години – 2018-2022 г. да имат нетна печалба и оборот над 6 млрд. щатски долара.

По думите на Добрев незнайно защо две от компаниите – американските „Бехтел“ и „Флуор“, са кандидатствали не директно, а със свои дъщерни фирми, които не са покривали техническите и финансовите изисквания, а дружеството на „Флуор“ в три от изискваните пет години дори е било на загуба. Така те са дисквалифицирани и от петимата кандидате само „Хюндай“ покрива изискванията.

Корейската компания трябва да подаде своята обвързваща оферта за изграждането на двата реактора, тя да бъде приета от българското дружество, а самата компания строител пък трябва да бъде одобрена и от „Уестингхаус“, с която трябва да създадат консорциум за изграждането на новите ядрени мощности.

Според Добрев цената за двата реактора ще е повече от обявената от министъра на енергетиката Румен Радев преди дни – до 14 млрд. долара за реакторите и цялата необходима за тях инфраструктура.

Източник: https://business.dir.bg/gallery/hyunday-shte-bade-pokanena-da-stroi-sedmi-i-osmi-blok-na-aets-kozloduy

Tags: , ,

2 Responses to „Хюндай“ ще бъде поканена да строи седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“

  1. Иван on 18.02.2024 at 9:26

    Какво става? През октомври 2023г. Денков каза,че след 10год. ще бъде пуснат 7-блок,т.е.2033г.Сега чета 2035г.Много бързо променихте графика,но по този начин нарушавате и моя график да доживея този невероятен пуск.

    • Куку on 18.02.2024 at 10:07

      Планирай направо за след 2040г.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари