ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пети блок на Ленинградската АЕЦ отново е на колене

21.11.2023

Пети енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2 с мощност 1,2 GW беше спрян два пъти тази година поради разрушаване на лопатки на парни турбини, произведени от „Силови машини“, съобщи Росатом.
След първото спиране през лятото бяха сменени лопатките на турбината, но на 12 ноември ситуацията се повтори.

 

 

Нямаше проблеми със същите турбини в други атомни електроцентрали. Причината за проблемите, според анализаторите, може да са както нарушения в конструкцията и монтажа на турбината, така и грешки по време на работа. Силмаш предлага да се изчакат резултатите от разследването. В същото време спирането на блок на атомната централа води до повишаване на цените на електроенергията на едро.

 

Причините

Росенергоатом (REA, част от Rosatom) назова причините за спирането на пети енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2 (1,2 GW реактори ВВЕР-1200). През тази година блокът беше изключен два пъти от мрежата поради разрушаване на лопатките на цилиндъра за ниско налягане (БНН) на високоскоростна парна турбина, каза генералният директор на концерна Александър Шутиков, говорейки на среща по повод резултати от подготовката за отоплителния сезон. Блокът е оборудван с турбина К-1200 (1,2 GW), произведена от Силмаш. Енергоблокът е спрял за първи път на 20 юли, изведен е на ремонт за подмяна на лопатките и е включен в мрежата на 23 септември. Но на 12 ноември енергоблокът отново спря поради повреда на лопатките на друг LPC (турбината има четири LPC).

„Най-важното е да разберем причината за разрушаването на остриетата. Това е нов феномен. Ние сме в сериозно търсене на причините, заедно със завода, защо са повредени лопатките на последните степени на LPC. Лопатките са големи – 1270 мм”, каза на срещата г-н Шутиков. Той отбеляза, че концернът се надява да пусне пети енергоблок на 22 декември. Един от източниците на Комерсант, запознат с разследването на инцидента, отбелязва, че отделянето на лопатката е само непосредствената причина за спирането на енергоблока. Установява се първопричината за повторната поява на дефекта, разглеждат се всички варианти, отбелязва събеседникът на Комерсант: дизайнерски решения, дизайн, експлоатация, както и други фактори.

Непланирано и продължително спиране на блок на атомната електроцентрала значително повишава цените на пазара на електроенергия на едро, твърди източник на „Комерсант“ от бранша.

Например, казва той, поради последното спиране трябваше спешно да бъде пуснат енергийният блок от 795 MW на Държавната районна електроцентрала Кириши. В резултат на това на 13 ноември цената на пазара за ден напред в Северозападната електроенергийна система скочи с почти 10% до 1,45 хиляди рубли. за 1 MWh, а като цяло в първата ценова зона (европейската част на Руската федерация и Урал) – с 9,5%, до 1,62 хиляди рубли. Ако блокът на атомната централа беше включен, цената в Северозапада за последните два дни щеше да е с около 5% по-ниска от сегашната.

 

За справка

Общо четири високоскоростни турбини К-1200, произведени през 2010–2013 г., работят в Русия. Една такава турбина е монтирана в два нови енергоблока на Ленинградската АЕЦ-2, пуснати през 2018 г. и 2020 г. Още две машини са монтирани на блоковете на Нововоронежката АЕЦ-2 (ВВЕР-1200): шестият блок работи от 2016 г., седмият – от 2019 г. Освен това две турбини К-1200, произведени през 2015 и 2017 г., са монтирани в енергоблоковете на Беларуската атомна електроцентрала (2,4 GW, построена е от Росатом), според данните на сайта на Силмаш.

 

Подробности

Ленинградската АЕЦ-2, в други обекти в Русия не е имало подобни проблеми, съобщиха от РЕА за „Комерсант“.

„Винаги разглеждаме изчерпателно всеки случай на повреда в работата на оборудването на атомната електроцентрала, обясняват от концерна. Анализираме причините и проактивно прилагаме коригиращи мерки.“

 

И още

Силмаш каза на Комерсант, че серийните турбини К-1200 успешно работят в Русия от 2016 г. и „времето на работа на степени с такива лопатки без инциденти е повече от 1 милион часа“. Не бяха открити подобни или други съществени коментари по работата. Компанията също така каза, че предприема всички стъпки за пускането на енергоблока възможно най-скоро.
Сега специалистите на Силмаш, заедно със специалисти от АЕЦ, инспектират оборудването на централата, за да установят дефекти и да съберат информация за разследване. Въз основа на резултатите ще бъдат направени заключения и ще бъдат определени компенсаторни мерки, съобщиха от компанията.

Източник: https://www.kommersant.ru/doc/6338400

Б.Р. – Лично мнение – Тази повреда заедно с детайлното обследване на турбинния остров ще отвлече до края на годината.
Проблемите може да се окажт комплексни.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари