ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Studsvik, Fortum проучват перспективите за нова ядрена мощност в Nyköping

21.11.2023

Шведският доставчик на ядрени технически услуги Studsvik подписа меморандум за разбирателство (MoU) с финландската компания Fortum за проучване на условията за нова ядрена мощност в индустриалната площадка Studsvik близо до Nyköping в Швеция.

 

 Площадката Nyköping (Изображение: Studsvik)

Меморандумът за разбирателство е част от проучването на Fortum за ядрена осъществимост, стартирано през октомври 2022 г.
По време на двугодишната програма Fortum ще проучи търговски, технологични и обществени, включително политически, правни и регулаторни условия както за малки модулни реактори (SMR), така и за конвенционални големи реактори във Финландия и Швеция. Проучването също така изследва нови партньорства и бизнес модели.

Споразумението със Studsvik инициира процес с цел оценка на потенциала за изграждане на нова ядрена ядрена централа в Nyköping. В първата фаза целта е да се идентифицират потенциални бизнес модели и технически решения за по-нататъшно развитие.

Studsvik по-рано каза, че неговият обект в Нюкьопинг е на стратегическо място и съхранява широкия опит на компанията в областта на ядрените технологии, включително технологии за горива и материали, софтуер за анализ на реактори и оптимизация на гориво, извеждане от експлоатация и услуги за радиационна защита, както и технически решения за обработка, кондициониране и намаляване на обема на радиоактивните отпадъци.

„В дългосрочен план има възможност за нова ядрена енергия на площадката Studsvik, или под формата на търговски реактори, изследователски реактори или комбинация от двете“, каза Studsvik. „В този случай ролята на Studsvik ще бъде да предостави земя и да допринесе със своя опит в различни области – а не да строи или управлява атомни електроцентрали сама.“

„Studsvik се отнася положително към новата ядрена енергия като част от зеления преход, тъй като представлява ефективно и планируемо производство на електроенергия без изкопаеми горива“, каза президентът и главен изпълнителен директор на Studsvik Камила Хофлунд. „Ние приветстваме Fortum като партньор за проучване на възможността за създаване на нови ядрени съоръжения на площадката Studsvik, която е класическа ядрена зона с инфраструктура, вече адаптирана за ядрени операции.“

Fortum заяви, че споразумението „подкрепя неговите стратегически приоритети за доставяне на надеждна и чиста енергия и за стимулиране на декарбонизацията в индустриите чрез предоставяне на чиста енергия и решения без CO2 на своите клиенти“.

„Ще е необходимо много ново производство на електроенергия в Скандинавските страни, за да се отговори на бъдещото търсене на електроенергия в нашите общества и индустрии“, каза Лоран Левьогъл, вицепрезидент, New Nuclear във Fortum. „Много съм доволен, тъй като това споразумение показва нашата амбиция да подкрепим зеления преход на Швеция в дългосрочен план.“

Меморандумът за разбирателство между Studsvik и Fortum ще работи успоредно с по-рано обявените споразумения с Kärnfull Next и Blykalla (преди известно като LeadCold).

През август Studsvik подписа меморандум за разбирателство с шведската компания за разработване на SMR проекти Kärnfull Next, която проучва възможността за изграждане и експлоатация на SMR в Nyköping. През март 2022 г. Kärnfull Next подписа меморандум за разбирателство с GE Hitachi Nuclear Energy за разполагането на BWRX-300 в Швеция.

Съгласно споразумение, подписано през март, шведският разработчик на технология SMR с оловно охлаждане Blykalla трябва да проведе проучване за осъществимост на изграждането и експлоатацията на демонстрационен SEALER (шведски усъвършенстван оловен реактор) със свързаната инфраструктура за производство на гориво в Nyköping.

В допълнение към меморандума за разбирателство със Studsvik, Fortum подписа споразумения за сътрудничество с Westinghouse, Korea Hydro & Nuclear Power, Rolls-Royce SMR, EDF, Kärnfull Next, както и с финландските Outokumpu и Helen Energy.

Проучено и написано от World Nuclear News: https://world-nuclear-news.org/Articles/Studsvik,-Fortum-study-prospects-for-new-nuclear-a?fbclid=IwAR0m7vHkmaPBypBk55U6SuCm6Bg6_dgXDQ2eb9oXy-cOsSx2cht_VH2Srik

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари